latinica  ћирилица
20/09/2018 |  15:27 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Višegrad - povelje o bratimljenju sa Zvečanom, Kosovskom Mitrovicom i Zvenigradom

Nizom manifestacija opština Višegrad obilježava Krsnu slavu - Malu Gospojinu. Danas su potpisane povelje o bratimljenju sa dvije opštine sa Kosova i Metohije i jednom moskovskom opštinom. Otvorene su i nove prostorije Turističke organizacije Višegrad.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević potpisao je povelje o bratimljenju sa opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan.

"Na zadovoljstvo svih naših građana potpisane su povelje koje će nas spajati, povezivati, proširivati naša prijateljstva, pomagati jedni drugima i širiti saradnju na svim nivoima", rekao je Đurević.

Aleksandar Spirić, predsjednik opštine Kosovska Mitrovica, istakao je da će saradnja u početku biti kroz sportska društva i kulturne manifestacije, a u budućnosti planiraju, kako kaže, i projekte koji ekonomski treba da osnaže narod i u Srpskoj i na Kosmetu.

"Srpski narod trenutno ima dvije kuće - jedna je Republika Srpska, a druga Srbija i obje kuće su sazidane na temeljima koji se zovu Kosovo i Metohija. Ukoliko ti temelji i dalje budu čvrsti i stabilni, te dvije kuće će biti i dalje čvrste", rekao je predsjednik opštine Zvečan Ivan Teodosijević.

Takođe, potpisana je povelja o bratimljenju sa moskovskom opštinom Zvenigrad.

"Bio je dugotrajan put do potpisivanja povelje i drago nam je što potpisujemo današnju povelju, a veliku zahvalnost dugujemo Udruženju srpsko-ruskog prijateljstva `Zavjet`, koje je bilo inicijator potpisivanja povelje o bratimljenju", istakao je predsjednik opštine Zvenigrad Јevgenij Nikolajevič Ružov.

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković sa zamjenikom predsjednika opštine Čajetina Arsenom Đurićem, potpisao je sporazum o saradnji koji podrazumijeva sve oblike saradnje, a posebno turističku gdje će gosti iz Srpske moći po daleko povoljnijim uslovima dobiti smještajne kapacitete kao i druge resurse koje Zlatibor ima.

Na gradskom trgu položeni su vijenci u znak sjećanja na poginule borce VRS, a organizovan je i prijem za porodice poginulih boraca.