latinica  ћирилица
20/09/2018 |  10:25 ⇒ 11:01 | Autor: SRNA

Posjeta Lavrova - priznanje politici Srpske i potvrda prijateljstva

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Branimir Kuljanin ocijenio je da je predstojeća posjeta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izraz priznanja politici koju vodi Srpska i još jedna potvrda dubokog prijateljstva Srba i Rusa, dva bratska naroda.
Branimir Kuljanin (Foto:iskra.co) -
Branimir Kuljanin (Foto:iskra.co)

Kuljanin je, govoreći o važnosti posjete Lavrova, osveštanju temelja novog srpsko-ruskog hrama i Rusko-srpskom kulturnom centru, koji se u Banjaluci gradi u čast carske porodice Romanov, istakao da se i time Rusija vraća sebi.

On je dodao da su u Rusiji, poslije progona hrišćanstva i hrišćana tokom više od 70 godina /od 1917. do 1991./, obnovljene desetine hiljada crkava i manastira, a narod se okreće svojim vijekovnim svetinjama.

- Slično je bilo i u srpskim zemljama - Srbiji, Crnoj Gori i zapadno od Drine. U tom smislu Dostojevski je pisao da je "Istočno pitanje" pitanje sudbine pravoslavlja. To je tačno. Stari i novi napadi na srpsku, rusku i druge pravoslavne crkve to ubjedljivo potvrđuju - izjavio je Kuljanin za Srnu.

On je rekao da je Nikolaj Danilevski s pravom pisao da bez političke slobode nema i ne može biti slobodnog, samostalnog razvoja jednog naroda i civilizacije, što Srbi odlično znaju, prvenstveno po položaju svojih sunarodnika u Hrvatskoj, Federaciji BiH i na Kosovu i Metohiji.

- Duhovno rastrojstvo i potčinjavanje srpskog i ruskog naroda je put ka uništenju njihove samobitnosti i istorijskog bića stvaranog vijekovima u teškim borbama za opstanak i slobodu. Naši očevi i djedovi su sačuvali sveto pravoslavlje, blagodatno-saborni duh vjere u Hrista-Vaskrsitelja. I ostavili su nam zavjet da nastavimo putem kojim su oni išli, ne bježeći od stradanja i žrtava u ime ljudske saosjećajnosti i bratstva - kaže Kuljanin.

On ističe da nasrtaji i na ime srpsko govore "kakav bi nas udes snašao kada bismo pomenuti zavjet zanemarili i zaboravili".

- Samo zajedno sa bratskim ruskim narodom i velikom Rusijom možemo se izboriti za slobodu, jedinstvo i ime srpsko, koje na sve načine neprijatelji sa raznih strana nastoje da nam otmu i unište. Nakon sloma Јugoslavije i Sovjetskog saveza pred srpskim i ruskim narodom stoje veliki i teški, istorijski zadaci. Prvi i najvažniji je izrada zajedničke političke strategije. Od Njemačke, koja nam danas otima Kosovo i Metohiju, i sličnih "prijatelja" ne treba očekivati nikakvo dobro - poručio je Kuljanin.

Kuljanin je naglasio da su ruski i srpski narod prošli golgotu posljednjih desetljeća, navodeći da rat protiv Rusa, započet 1914. godine, ne prestaje do danas.

- On se može posmatrati kao jedna cjelina, jer je odmah poslije Drugog svjetskog rata započet Hladni rat, koji je krajem 1991. nastavljen novim, hibridnim ratom - kaže Kuljanin.

On je izjavio za Srnu da je nakon sloma Sovjetskog saveza i zajednice socijalističkih zemalja /Varšavskog saveza/, cilj najnovijeg "Četvrtog svjetskog rata" konačno porobljavanje svijeta od zapadne oligarhije, koja je na tom putu uništila niz zemalja.

Kuljanin navodi da je u toku obnova fašizma u Evropi i svijetu, te da širenje NATO vojnog saveza na Istok, uz istovremeno optuživanje Rusije za "agresiju", govori da današnji zapadni vlastodržci idu stopama svojih prethodnika - Napoleona, Vilhelma Drugog i Hitlera.

- Glavni cilj rata - uništenje Slovena i pravoslavlja, nije se izmijenio, jesu samo načini njegovog ostvarivanja. Ono što Hitlerovi nacisti nisu uspjeli da završe vojničkom čizmom i koncentracionim logorima, danas se nastavlja metodama pomenutog hibridnog rata - upozorava Kuljanin.

On ističe da je u tom ratu devedesetih godina izvršena pljačkaška "privatizacija" narodne imovine iz socijalističkih, uglavnom slovenskih i pravoslavnih zemalja.

- Izvučena su bogatstva koja se mjere desetinama triliona dolara, a narod se i dalje masovno iseljava u potrazi za poslom. Put u "evroatlantske integracije", koji je imperativ zapadne oligarhije, bespuće je i propast za srpski narod i državu - ocijenio je Kuljanin.

On podsjeća da su svi značajni ruski mislioci, umjetnici, naučnici i filozofi tokom posljednja dva vijeka, svestrano i duboko izučavali "Istočno pitanje", koje je prvenstveno pitanje odnosa Rusije i cijelog pravoslavno-slovenskog svijeta sa Zapadom.

- Najveći od njih, Nikolaj Fjodorov, Fjodor Dostojevski, Konstantin Leontjev, Sergej Bulgakov i Aleksandar Panarin vezivno su tkivo i duh naše civilizacije vidjeli u pravoslavnom hrišćanstvu - zaključio je Kuljanin.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov posjetiće sutra Banjaluku, gdje će razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.