latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:59 ⇒ 20/09/2018 | 08:46 | Autor: RTRS

Golić: Rješavanje gudronske lagune kompleksno pitanje

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić prisustvovala je danas prvom sastanku Radne grupe za praćenje aktivnosti na realizaciji zbrinjavanja gudronskog otpada, nastalog obavljanjem tehnološkog postupka u postrojenju Rafinerija ulja Modriča, na kojem je generalni menadžer njemačke kompanije MUEG Miteldojč Umvelt Ulf Lejstikov predstavio mogućnosti zbrinjavanja kiselog gudrona na ekološki prihvatljiv način i u skaldu sa pozitivnom praksom u zemljama EU koje su riješile ovaj problem.
Golić u Modriči - Foto: RTRS
Golić u ModričiFoto: RTRS

Golićeva je istakla da je rješavanje gudronske lagune u naselju Modriča 4 – Garevac kompleksno pitanje čije rješavanje će trajati nekoliko godina. Ona je naglasila da Ministarstvo insistira da se izabere najefikasnija metoda koja će imati najmanje posljedica, a najviše koristi za stanovništvo koje živi u okolini te lagune.

Na sastanku je dogovoreno da Rafinerija ulja Modriča pokrene aktivnosti za izradu projektne dokumentacije za rješavanje ovog ekološkog problema, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Gudronska laguna je nastala u peroidu od 1967-1996. prilikom procesa procesa otpadnih ulja sumpornom kiselinom.