latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:38 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

I.Novo Sarajevo: U funkciji kružna raskrsnica

U Istočnom Novom Sarajevu od danas je u funkciji i kružna raskrsnica, čija je izgradnja koštala 250.000 maraka. To je samo potvrda uspješne saradnje Vlade i njenih javnih preduzeća sa lokalnom zajednicom u koju je ove godine uloženo 12 miliona maraka.

I zvanično je potekao saobraćaj kroz kružnu raskrsnicu na najprometnijem dijelu regionalne, istovremeno i gradske saobraćajnice. Putnička i teretna vozila nesmetano prolaze, a primjedbe na širinu kružnog toka su neutemeljene, jer je projektovan za protok vozila veći od 5.000, koliko ih sada dnevno prolazi, uvjerava prvi čovjek Istočnog Novog Sarajeva

"Kružni tokovi ovog tipa sa jednom trakom se rade za saobraćajnice sa 20.000 vozila dnevne frekvencije što znači da je ova kružna raskrsnica u mogućnosti da primi i 4 puta više vozila", rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Јedna kružna raskrsnica je završena, radovi na drugoj na istoj saobraćajnici počinju za sedam dana. Do tada Opština treba da riješi preostale imovinsko pravne odnose.

"Vrijednost radova na ovoj raskrsnici je oko 250.000 KM , nadamo se da će i druga kružna raskrsnica u predviđenom roku od 90 dana biti završena", istakao je Radenko Crnogorac, direktor preduzeća „Prijedorputevi“ Prijedor. 

I tu nije kraj kada riječ o investicijama u putnu infrastrukturu u Istočnom Sarajevu. Čim se riješi žalba na tender počinje gradnja dijela puta Lukavica-Pale, te puta ka Јahorini.

"Nadam se da ću u narednom periodu zajedno sa načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža potpisati ugovore o izgradnji još dva kružna toka , kod TC Tom i na Kuli", dodao je Nenad Nešić, vd dužnosti direktora ЈOP Putevi Republike Srpske.

Kroz različite projekte u Istočno Novo Sarajevo ove godine uloženo je 12 miliona maraka. Sredstvima Vlada Republike Srpske, Srbije i iz opštinskog budžeta gradi se trg, gradsko pozorište, dograđuje Dom zdravlja, a uskoro nastavljaju radovi na sportskoj dvorani. Mnogi ovu opštinu smatraju najpoželjnijom za život u cijeloj BiH.

"Nesumnjivo da ćemo u narednom periodu raditi na snaženju naših lokalnih zajednica posebno Istočnog Novog Sarajeva koji jeste reper za kvalitet u Republici Srpskoj jer samo snažna lokalna zajednica jeste i snažna Republika Srpska", zaključila je Danijela Mrda poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva.

U Opštini vode računa i o ruralnim dijelovima,uskoro će biti otvoren prirodni amfitetar „Beli vuk“ na 1.000 metara nadmorske visine na Tvrdimićima, time se čuvaju tekovine Otadžbinskog rata, ali i pospješuje turizam u seskim područjima.