latinica  ћирилица
16/09/2018 |  18:06 ⇒ 22:09 | Autor: RTRS

Јedinstvena Srpska lista u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Sve srpske stranke u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na predstojećim izborima nastupaju na jedinstvenoj Srpskoj listi. Podršku listi dala je Koordinacija Srba Mostar, koja okuplja sva srpska udruženja iz ovog grada. Cilj je da Srbi, prvi put nakon rata, imaju svoje autentične predstavnike u kantonalnoj i federalnoj vlasti.

Na jedinstvenoj Srpskoj listi nalaze se predstavnici SNSD-a, SDS-a i srpskih Udruženja iz doline Neretve. Ovo je jedina šansa, ističu, da Srbe zastupa neko ko će braniti nacionalne, a ne lične i interese bošnjačkih ili hrvatskih partija, kao što je bilo slučaj do sada, sa Srbima, koji su se kandidovali na listama tih partija.

Sonja Žarković, kandidatkinja Srpske liste, ističe da im je najbitniji srpski interes, nema pojedinačnih ni stranačkih, važna im je srpska lista.

"Politički cilj je biti dio sistema kantonalne vlasti i jedino tako vratiti dostojanstvo i položaj srpskoj zajednici koji zaslužujemo", rekao je nosilac Srpske liste Radislav Tubić.

Srpsku listu za izbore je prijavila koalicija SNSD- SP- DNS, a kandidati se nadaju da će motivisati Srbe iz doline Neretve, kao i one sa pravom glasa van granica BiH, da izađu na izbore i da ih podrže.

Јedinstvenim nastupom na izborima Srpska zajednica želi osvojiti barem jedan mandat kako bi imala svoje predstavnike u kantonalnoj vlasti i borila se za ostvarivanje svojih prava, kao što su pristup budžetu, lakše zapošljavanje u državnim službama, bolji položaj Srba, navodi Tubić.

Do sada je realizacija svih infrastrukturnih projekata, asfaltiranje puteva, postavljanje javne rasvjete, izgradnja sportskih igrališta u srpskim povratničkim naseljima finansirana donacijama Vlade Republike Srpske i Srbije.