latinica  ћирилица
16/09/2018 |  13:35 | Autor: SRNA

Majkić: Mektić omalovažava Srpsku kao najradikalniji Bošnjaci

Član Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić izjavila je da omalovažavanje Republike Srpske i srpskog naroda od ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića ide do te mjere da se može graničiti sa najradikalnijim bošnjačkim političarima.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Portal "Slobodna Republika" objavio je tekst u kome se navodi da je pomoćnik ministra bezbjednosti Samir Rizvo, uz odobrenje Mektića, uputio dopis učesnicima regionalne konferencije ministara unutrašnjih poslova, koja treba da bude održana 20. i 21. septembra u Beogradu, u kojem izražava "duboku zabrinutost što je Srpska stavljena u preambulu završnog dokumenta koferencije".

Majkićeva ocjenjuje da se Mektić ovim nastoji dodvoriti Bakiru Izetbegoviću i zadobiti podršku za naredni mandat.

"To napadanje Srpske je primjereno jedino najradikalnijim Bošnjacima ogrezlim u mržnji prema Republici Srpskoj", rekla je Majkićeva Srni.

Ona ističe da je ovo ipak specifičan slučaj, jer u Mektićevo ime istupa pomoćnik ministra bezbjednosti Samir Rizvo, koji se iznošenjem političkih stavova pismeno obraća učesnicima regionalne konferencije ministara unutrašnjih poslova koju organizuje MUP Srbije.

"Odakle pravo Samiru Rizvi, državnom službeniku Ministarstva bezbjednosti, da istupa u ime Ministarstva iznoseći političke stavove i kvalifikacije? Zna Rizvo da na to nema pravo, ali je ohrabren mržnjom njegovog ministra Mektića prema Republici Srpskoj pa zna da za to neće biti sankcionisan. Pitanje je samo kada će ostali državni službenici Ministrastva bezbjednosti, vođeni Mektićevom mržnjom, nasrnuti na Srpsku", ističe Majkićeva.

Ona je dodala da je trenutno najvažniji cilj Republike Srpske da se uspješno završe izbori, a potom da se uspostavi vlast u kojoj "više nikada neće biti mjesta za ljude poput Dragana Mektića i njemu sličnih".

"Duboko se nadam da su to njegovi posljednji trzaji i da više neće moći učiniti ništa što je suprotno interesima RepublikeSrpske", zaključila je Majkićeva.

Redakcija portala "Slobodna Republika" u posjedu je dopisa koji je Rizvo uputio učesnicima ove konferencije, a u kojem izražava "duboku zabrinutost što je Republika Srpska stavljena u preambulu završnog dokumenta koferencije".

U Palati "Srbija" u Beogradu 20. i 21. septembra trebalo bi da bude održana "regionalna konferencija ministara unutrašnjih poslova o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbjednosti "Poveži se sigurno", u organizaciji MUP-a Srbije, na koju su pozvani i predstavnici MUP-a Republike Srpske.

"Rizvo je u dopisu na engleskom jeziku naveo: 'Duboko sam zabrinut zbog navođenja Republike Srpske u preambuli Deklaracije, zajedno sa državama i međunarodnim organizacijama u regionu. Svi ste svjesni činjenice da je Republika Srpska administrativni entitet BiH i da nema međunarodni subjektivitet. Duboko žalim što je Republika Srbija iskoristila ovaj događaj za promociju svoje političke agende u odnosu na BiH i što se miješa u unutrašnje poslove BiH'", ističe se u tekstu.

Pozivajući se na izvor iz zajedničkih institucija BiH, portal "Slobodna Republika" navodi da je "Rizvo za slanje ovog dopisa imao apsolutnu podršku i odobrenje ministra bezbjednosti Dragana Mektića, što je dokaz još jedne u nizu izdaja kadra Saveza za promjene Republike Srpske i udara na MUP i ministra Dragana Lukača".