latinica  ћирилица
16/09/2018 |  12:01 ⇒ 12:23 | Autor: Večernje novosti

Rama priziva rasparčavanje Srbije: Ako Tramp kaže, dijelimo Kosovo

Premijer Albanije Edi Rama poručio je liderima privremenih institucija u Prištini da će, ako to zatraže SAD i predsjednik Donald Tramp, morati da pristanu na podjelu Kosova i razgraničenje sa Srbijom

Premijer Albanije Edi Rama poručio je liderima privremenih institucija u Prištini da će, ako to zatraže SAD i predsjednik Donald Tramp, morati da pristanu na podjelu Kosova i razgraničenje sa Srbijom, javljaju mediji u Tirani.

Rama je, poslije sastanka sa predsjednikom i šefom parlamenta lažne države Kosovo Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, rekao da je "neozbiljan svako ko se protivi pregovorima o razgraničenju kao rješenju kosovskog problema".

Prema Raminim riječima, svi Albanci imaju dužnost da podržavaju tzv. Kosovo kada su u pitanju korekcije granica.

Svako ko odbija da raspravlja o pitanju granica smatra se nezrelim. Na kosovskim vlastima je da rade na platformi za dijalog. Јa sam posljednji koji to komentariše, zato što na Kosovu već traje debata o jednoj ideji, a ne platformi... Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i sačekaćemo da vidimo šta će oni da odluče. Oni moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina. Albanci moraju da diskutuju kao pravi muškarci, uz konsenzus, a ne samo da bi stvarali međusobne sukobe... - rekao je Rama, što su albanski analitičari odmah 'pročitali' kao podršku planu o podjeli Kosova, za koji se u posljednje vrijeme sve otvorenije zalaže i administracija predsjednika Donalda Trampa.

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Vladislav Јovanović potvrđuje da je Amerika 'alfa i omega' svega što se dešava na Kosovu.

- SAD su okupirale Kosovo i stvorile tu kvazidržavu. Trebalo je odavno samo sa njima da razgovaramo, a ne sa Albancima. Oni su samo podizvođači radova, oni samo izvršavaju ono što Vašington presiječe i što odgovara njegovim geopolitičkim interesima. U ovom trenutku SAD su angažovane u naporu da istisnu ili oslabe uticaj Rusije i eventualno Kine na Balkanu. I zato su spremne da Srbiji ponude primamljiviji mamac, odnosno da dobije jedan dio Kosova. Važno je da sačekamo, jer vrijeme sada radi za nas, a ne više za Albance... - podvlači Јovanović.

Njegov kolega Živadin Јovanović ocjenjuje da su Amerikanci važniji faktor rješavanja kosovskog problema od EU i Evrope.

Srbija je danas ključni partner Amerike na Balkanu, a ne neko drugi. Mi želimo najbolje odnose sa SAD, uz veće razumijevanje naših interesa u vezi sa Kosovom. Oni koji su bili vezani za Klintona i koji su mu dizali spomenike sada pokušavaju da se dodvore novoj administraciji, novim ljudima, jer znaju da više nemaju ni ugled ni uticaj. Zato Rama predvodi tu konstruktivnu liniju prema Vašingtonu i upućuje im komplimente - objašnjava Јovanović.

- Amerikanci imaju drugačiji stav od Rame. Oni su za prilagođavanje granica uz demarkaciju. Ovo ipak nije ono na čemu je Rama radio i što je objavljeno u Americi kao mapa. On posljednjom porukom pere sebe, jer je u velikoj krizi zbog američkih pritisaka. Nekada je bio njihov čovjek, ali sada više nije. Demokratska stranka u Albaniji je u usponu i on gubi izbore. Zato sada pokušava sebe da izvuče iz odgovornosti za podršku ideji o razmeni teritorija, kao i Hašim Tači - zaključuje Јanjić.

Na drugoj strani, Dušan Јanjić iz Foruma etničkih odnosa ističe da je Rama uključen u razgovore o razgraničenju već dvije godine.