latinica  ћирилица
16/09/2018 |  11:53 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Vučić dočekan na aerodromu u Pekingu uz najviše počasti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u višednevnu posjetu Kini, gdje će učestvovati na Svjetskom ekonomskom forumu poznatijem kao "Ljetni Davos" i razgovarati sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.
Dobrodošlica Vučiću - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Dobrodošlica VučićuFoto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Na aerodromu u Pekingu predsjednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice za prolazak konvoja, duž rute kojom se kretao Vučić, bile očišćene od saobraćaja, prenio je RTS.

Vučić će se sutra sastati u Pekingu sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, a nakon sastanka biće potpisani bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsjednika.

Kineski predsjednik prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, koncesionim ugovorima, zajmu za obilaznicu, što, kako ističu domaćini, predsjednik Kine obično ne radi.

Kako je ranije najavljeno, Vučić i Si će tokom susreta u Pekingu verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje 10 ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rješenja za Rudarsko-topioničarski basen /RTB/ Bor, obezbijediti kapitalne investicije vrijedne više od 1,5 milijardi dolara u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija.

U srijedu, 19. septembra, Vučić će se sastati sa premijerom Kine Li Kećijangom na "Ljetnom Davosu", koji se održava u Tjenđinu.

Posljednjeg dana posjete on će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka "Novi pobjednici", u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma, a imaće i sastanke sa Su Đinom, guvernerom provincije Hebej, predstavnicima "HBIS grupe" i šefom Svjetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.

Forum će okupiti više od 2.000 predstavnika političke, poslovne i naučne elite, kao i ličnosti iz svijeta kulture.

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gdje kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je "spasila" Željezaru u Smederevu. Uoči Vučićeve posjete, kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor.

Vučić je ruoči odlaksa u Kinu rekao da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da hoće da razgovaraju sa Srbijom i dodao da očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor.

On je rekao i da će biti potpisan ugovor vrijedan gotovu milijardu dolara sa kompanijom "Šandong Linglong", koja planira da izgradi fabriku guma u Zrenjaninu, što će u ovoj opštini, srednjem i južnom Banjatu promijeniti gotovo sve, ali biti od značaja i cijeloj Srbiji.