latinica  ћирилица
15/09/2018 |  20:54 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

Norveška štampa: Hrvatska postala "problematično dijete EU"

Norveški dnevni list „Dagsavisen“ je naveo u članku pod naslovom „Hrvatski duhovi“ da je Hrvatska zbog podivljalog nacionalizma i filoustaškog revizionizma postala „problematično dijete Evropske unije“.
Јasenovac, HOS za dom spremni (foto:hr.n1info.com) -
Јasenovac, HOS za dom spremni (foto:hr.n1info.com)

Nacionalisti u Hrvatskoj su neprijateljski raspoloženi prema izbjeglicama, LGBT osobama, nezavisnim novinarima, umjetnicima, aktivistima za ljudska prava i svima koji su drugačiji ili misle drugačije, navedeno je u tekstu norveškog lista, prenio je “Indeks“.

List dalje konstatuje da Hrvatska ima neriješena granična pitanja sa gotovo svim svojim susjedima, ali da se Hrvati, kako piše, najvažnije od svega, bore sa nedostatkom suočavanja sa prošlošću i stanjem ljudskih prava u zemlji.

“Dagsavisen“ navodi kako su u Hrvatskoj jake snage koje žele da “revidiraju prošlost i očiste NDH, koja je bila fašistička država i podržavala nacističku Njemačku tokom Drugog svjetskog rata“. “To je borba kojoj se ne vidi kraj i stvarnost koju sve hrvatske političke vođe moraju uzeti u obzir“, piše list.

List je citirao i zloglasnu izjavu Franje Tuđmana da mu je drago što mu žena nije ni Јevrejka, ni Srpkinja.

Nacionalisti i ratni veterani upoređuju NDH i rat za nezavisnost Hrvatske devedesetih, pa nije iznenađujuće što se danas u Hrvatskoj koristi ustaški pozdrav “Za dom spremni“, naveo je norveški list, a prenosi Tanjug.

U tekstu se podsjeća da je tokom NDH u Јasenovcu ubijeno najmanje 80.000 Srba, Јevreja, Roma i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu.

List spominje i kontroverznu ulogu Hrvatske u ratu u BiH, i konstatuje da se to petljanje u unutrašnje poslove susjedne države nastavlja danas kroz intervencije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko izbornog zakona u BiH.

Nacionalističke snage pokazuju gađenje prema onima koji žele pomirenje i rješavanje hrvatskih ratnih zločina.

Na primjer, Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da izrazi žaljenje za nasilje i zločine protiv srpskih žrtava vojne operacije “Oluja“. Ova nevladina organizacija je brzo prokazana kao nacionalni izdajnik u državnim medijima, članovi su bili izloženi javnom progonu i mržnji.

Hrvatski nacionalisti koriste retoriku mržnje kao sredstvo homogenizacije zemlje i prema unutra i prema Srbiji, uprkos činjenici da je većina Hrvata i Srba u zemlji umorna od sukoba i da žele da nastave život, naveo je “Dagsavisen“.

Navode i da je Katolička crkva ključan akter u takvim nacionalističkim politikama, i da se to naročito vidjelo kada je bila riječ o ratifikaciji Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Izvor: Sputnjik