latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:42 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Vlada odobrila pomoć od 200.000 KM Banji Dvorovi

Vlada Srpske odobrila je 200.000 maraka pomoći Јavnoj ustanovi Banja Dvorovi. Novac će biti upotrebljen za započetu finansijsku konsolidaciju. Ove godine izmireni su dugovi dobavljačima, radnicima i fondovima, ali je pozitivno finansijsko poslovanje još daleki cilj poslovodstva.

Finansijska pomoć Vlade i kredit od milion maraka pomoći će da u Banji Dvorovi bude završena sanacija krova i osposobljen zatvoreni bazen u hotelu "Sveti Stefan".

Direktor Banje Dvorovi Milorad Zekić zahvalio se Vladi Srpske koji su, kako je rekao, imali razumijevanja prema ovoj ustanovi i omogićili joj kompletnu konsolidaciju finansijskog stanja.

Krajem prošle godine, dugovi banje dostigli su 600. 000 maraka, a radnici su štrajkovali zbog neisplaćenih osam plata i doprinosa za 20 mjeseci. Sva dugovanja radnicima su izmirena, ali je planirano i smanjenje broja zaposlenih kojih je sada 53-oje .

"Borimo se da zadržimo svako radno mjesto jer nas nema previše u Banji. Nas možda ima u pojedinim službama više, u nekim manje, ali je potrebno nekom novom sistematizacijom rasporediti i uposliti sve radnike", izjavio je Dragiša Đurić, član Izvršnog odbora Sindikata Banje Dvorovi.

Dugogodišnji negativan finansijski saldo odrazio se i na uslove u banji i na bazenima, koji su ipak dobro posjećeni i tokom septembra zahvaljujući dobroj usluzi i prirodnom bogatstvu ljekovite banjske vode.

Ljetna sezona, zbog lošeg vremena u junu i julu, nije ispunila očekivanja, pa je na bazenima prodato samo 55.000 ulaznica, 40 odsto manje od plana. Za uspješnu finansijsku konsolidaciju u ovoj ustanovi nadaju se i većem ugovoru o banjskom liječenju pacijenata, koje finansira Fond zdravstva, u odnosu na ovogodišnjih 200.000 maraka.