latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:31 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Volonteri iz Belgije uređivali Naconalni park "Sutjeska"

Grupa volontera iz Belgije u Srpskoj je pronašla prostor da spoje ugodno sa korisnim. Odmarali su se u Nacionalnom parku „Sutjeska“ i vrijedno radili na čišćenju prostora i uređenju srednjovjekovnih arheoloških nalazišta i sportsko-rekreativnih terena.

Trinaest dana provedenih u Nacionalnom parku „Sutjeska“ ispunilo je očekivanja Belgijanca Art Marejsea. Kaže, uspješno je proveo volontersku misiju, odmorio se i upoznao ljepote Sutjeske. Prvi put je vidio i srednjovjekovne stećke.

Merejsa kaže da su uz pomoć radnika parka na lokaciji Ninkovići suredili prilaz kroz šumu i očistili prostor oko stećaka koji su bili su zarasli u travu i pokriveni zemljom,.

Među volonterima bilo je i dama koje su oduševljene ovim prostorom u kojem vide šansu za volonterinje i odmor mladih.

"Nema buke,sve je očuvano i odlično za odmor. Crtali smo , ukrasili igralište, očistili brojne objekte, bilo nam je zadovoljstvo dati svoj doprinos ovom mjestu", istakla je Marianka Feraferbeke, volonterka iz Belgije.

Putem projekta „Via Dinarika“ Belgijanci su stigli u BiH. U Nacionalnom parku su dobili sve povoljnosti boravka što su i uzvratili prihvativši se posla na nekoliko lokacija.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ najavljuju novi projekat opremanja prostora za održavanje nastave u prirodi. U sljedećoj godini na Tjentištu počinje izgradnja jedinstvenog u regionu naučno-istraživačkog centra sa smještajem za studente, profesore i naučnike.