latinica  ћирилица
15/09/2018 |  11:51 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Trebinje: Simpozijum Udruženja kardiologa Republike Srpske

U Trebinju je počeo dvodnevni Simpozijum Udruženja kardiologa Republike Srpske, koji je okupio oko stotinu ljekara i eminentnih stručnjaka iz ove oblasti. Raspravlja se o aktuelnim temama iz kardilogije. Simpozijum će definisati buduću saradnju i liječenje najtežih bolesti srca u Bolnici Trebinje.

Kardiovaskularna oboljenja su među vodećim uzročnicima smrtnosti, odmah poslije malignih oboljenja. Udruženje kardiologa Republike Srpske nastoji da podizanjem svijesti o prevenciji, ali i adekvatnim liječenjem oboljelih, smanje ovu poraznu statistiku.

"Ove godine teme su bolesti srca, za 29. septembar, otvoriće se elektrofiziologija, pa će na programu biti i teme iz oblasti poremećaja srčanog ritma", rekao je predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Dragan Umčanin.

Trebinjska bolnica uskoro bi mogla dobiti uslove za liječenje najtežih bolesti srca, a Simpozijum je prilika da se ta saradnja definiše i dogovori.

"Sa pojedinim ljekarima dogovaraće se neki projekti koji će doprinijeti poboljšanju zdravstvene usluge u Bolnici Trebinje, te nove usluge iz oblasti invazivne kardiologije", navodi direktor Bolnice Trebinje Borislav Grubač.

Aleksandar Lazarević iz Upravnog odbora Udruženja kardiologa Republike Srpske rekao je da Trebinju nedostaje liječenje najtežih pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, i da rukovodstvo preduzima velike korake da se uvede sala za kateterizaciju u Trebinju.

Nakon majskog samita kardiologa u Trebinju, koji je okupio 300 ljekara i pregleda koji su tada organizovani, anulirane su liste čekanja na Odjeljenju kardiologije u trebinjskoj Bolnici.

Iz menadžmenta poručuju da će i dalje raditi na stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga u ovoj medicinskoj ustanovi.