latinica  ћирилица
15/09/2018 |  11:24 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Dodik i Cvijanovićeva na osveštanju crkve u Šargovcu (FOTO/VIDEO)

U banjalučkom naselju Šargovac osveštan je hram Svetog arhangela Mihaila, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo, vladika banjalučki Јefrem. Svečanosti su prisustvovali i predsjednik i premijerka Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

"Ne smijemo biti pesimisti i izgubiti nadu u bolje sutra", poručio je vladika banjalučki Јeferem, istakavši da se izgradnjom hramova pokazuje vitalnost naroda božjeg. Novoizgrađenom hramu gravitira više od 800 domova Srba, uglavnom izbjeglih i raseljenih iz drugih krajeva BiH i bivše Јugoslavije, pa je inicijativa za njegovu gradnju odavno pokrenuta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska pravoslavna crkva najvažniji element srpskog nacionalnog i državnog identiteta, zbog čega je važno da njena uloga jača i da ima sve veću podršku naroda.

"Zato je veoma važno da SPC jača ulogu i ima sve veću podršku naroda. Čestitam stanovnicima Šargovca na osveštenju Crkve i zahvalan sam svima koji su dali doprinos da bude izgrađena", rekao je Dodik novinarima nakon osveštanja Crkve.

I premijerka Cvijanović ističe da se Banjaluka može pohvaliti velikim brojem vjerskih objekata koji su izgrađeni u prethodnom periodu, u čemu je, kaže, pomogao i Sekretarijat za vjere.

"Pohvaliću Sekretarijat za vjere koji predano radi sa eparhijama SPC da bi na područjima koji su od interesa za lokalnu zajednicu i gdje postoji potreba građana bili građeni hramovi", rekla je Cvijanovićeva.

Kum na osveštanju novoizgrađenog hrama u Šargovcu je Goran Selak, koji je rekao da je počastvovan što je kum hrama i da je ovo poseban dan za njega i njegovu porodicu.

Osveštanju hrama prisustvovali su brojni građani, ministri u Vladi Republike Srpske i Srbije, te zvanice iz javnog i društvenog života.