latinica  ћирилица
14/09/2018 |  16:43 ⇒ 15/09/2018 | 07:39 | Autor: RTRS

Italija: Učenici iz Istočne Ilidže lakše povrijeđeni

Vršilac dužnosti generalnog konzula BiH u Milanu Јasna Martinčević izjavila je za Srnu da su u bolnici zadržana dva učenika od 22, koliko ih je lakše povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi u Italiji, kada se autobus sa đacima Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" sudario sa šleperom.

- Cijeli dan sam ovdje sa djecom. Bilo je hospitalizovano 22 djece, još dvoje je ostalo, ali očekujem da će i oni biti pušteni, jer je riječ o lakšim tjelesnim povredama. Oni će, najvjerovatnije, večeras nastaviti put - rekla je Martinčevićeva.

Ona je dodala da je planirano noćenje u Italiji, te da se djeca vjerovatno sutra vraćaju u BiH.

- Autobus koji treba da ih vozi krenuo je iz BiH - kaže Martinčevićeva.

Ona je još jednom napomenula da niko od povrijeđenih nije životno ugrožen.

- Nažalost, jedna osoba je poginula. Kada je riječ o transportu stradalog, potrebni su određeni dokumenti. Konzulat je uključen, porodica mora da dođe da preuzme tijelo, sve ide nekim svojim tokom - navela je Martinčevićeva.

Učenici Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" vraćali su se sa ekskurzije iz Španije, a rano jutros kod Breše u Italiji dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao jedan od autobusa koji je prevozio učenike.

Roditelji kažu da ih je informacija o saobraćajnoj nesreći prestrašila, ali da su se smirili nakon saznanja da djeca nisu životno ugrožena i da su zbrinuta. Kćerka Aleksandre Todorović, javila se majci nedugo nakon udesa.

"Јavila mi se preko interneta, napisala mi da je sve uredu i da su imali saobraćajnu nesreću. Rekla je da je poginuo suvozač autobusa i da nema teže povrijeđene djece", priča Todorovićeva.

U ovoj nesreći, čiji uzrok još nije utvrđen, poginuo je suvozač u autobusu.

Direktor Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža" Branka Kovačević ranije je izjavila da roditelji sve informacije o stanju djece mogu saznati od zamjenika direktora ili pedagoga Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža.

Sa direktorkom su razgovarali predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete Dane Malešević, koji su učenicima i nastavnicima poručili da će im Vlada Srpske obezbijediti svu potrebnu pomoć i podršku djeci.

Kovačevićeva je zahvalila za podršku koju su učenici i profesori dobili od zvaničnika Republike Srpske.