latinica  ћирилица
13/09/2018 |  21:34 | Autor: SRNA

Vučić: Ako bude sporazuma sa Prištinom, Srbiji garancije za članstvo u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi Srbija, ako ikada bude postignut sporazum sa Prištinom, morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine.
Aleksandar Vučić (Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug) -
Aleksandar Vučić (Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug)

Vučić je za Rojters rekao da je Srbija otvorena za razgovor.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da sporazum o razgraničenju bude vraćen na sto, Vučić je naveo da ništa još zvanično i nije na stolu da bi o tome moglo da se razgovara.

- Ne mislim da smo blizu postizanja bilo kakvog sporazuma, ali smatram da je važno da razgovaramo o svemu i potrudimo se da dođemo do nekakvog mogućeg dogovora - rekao je Vučić.

On je naveo da se pregovara prije svega o sprovođenju dijela Briselskog sporazuma, "ali i o tome kako bi trebalo da Srbi i Albanci žive u budućnosti zajedno" i kako da budu prevaziđene sve teškoće sa kojima se suočavaju Beograd i Priština.

Vučić je poručio da niko u regionu ne treba da se plaši dogovora Srba i Albanaca, jer će cijeli region biti mnogo stabilniji, snažniji i ekonomski privlačniji.

- Ako bilo šta bude, to mora biti sveobuhvatan paket rješavanja, ne samo naših odnosa sa Albancima na Kosovu i Metohiji, već i evropskog puta, napretka ekonomije, i mnogo toga drugog - napomenuo je Vučić.