latinica  ћирилица
13/09/2018 |  15:20 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Vučić: Posjeta Kini važna i ekonomski i politički

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom njegove posjete Kini biti potpisano deset ugovora i da će to biti i politički važna posjeta, a da će u Njujork na Generalnu skupštinu UN putovati, najvjerovatnije, premijerka Srbije Ana Brnabić.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

On je ocijenio da će ta posjeta, naredne sedmice, biti veoma važna i sa ekonomskog i političkog aspekta, istakavši da je ponosan što će se peti put sresti sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, a četvrti put sa premijerom Kine Li Kećijangom.

Vučić je rekao novinarima da je to ogromna čast za Srbiju, te izrazio nadu i da će Si naredne godine ponovo posjetiti Beograd.

- Srećan sam, ne zbog sebe, već zbog Srbije. Potpisaćemo deset preliminarnih aranžmana i Zrenjanin će dobiti investiciju, govorićemo o Rudarsko-topioničarskom basenu Bor i vjerujem da ćemo riješiti problem, kao i pitanje industrijskog parka. Govorićemo o više infrastrukturnih projekata i ovo je jedna od najznačajnijih posjeta koje sam ikada imao - naveo je on.

Vučić je rekao i da još uvek nije definitivno odlučeno, ali da će na sjednicu Generalne skupštine UN u Njujorku vjerovatno putovati Brnabićeva, te dodao da će konačnu odluku donijeti za dva do tri dana.

- Iako su mi mnogo sastanaka zakazivali, prosto želim da budem više u zemlji. Uvjeren sam da će ona obaviti dobar posao i da će na jednako dobar način zastupati našu zemlju - rekao je Vučić.

Upitan o tumačenjima nedavnog govora u Kosovskoj Mitrovici, kada je pomenuo nekadašnjeg predsjednika SR Јugoslavije Slobodana Miloševića, Vučić je rekao da je na ozbiljan i odgovoran način sa značajne istorijske distance govorio o Miloševiću i da je u suštinskom smislu jasno postavio liniju diskontinuiteta sa tom politikom.

Vučić je ocijenio da neki u regionu žele, prije svega, ne stabilnost i mir, već nastavak permanentnog sukoba između Srba i Albanaca - da se nikad ne dogovore.

On je naglasio da mnogima nije pravo što Srbija danas najbrže spušta javni dug, ima najbrže rastuću ekonomiju i najviše investicija, te najnižu stopu nezaposlenosti.

- Što bi se nekome sviđala tolika snaga Srbije. Zato je njima potrebna Srbija koja bi da ratuje, Srbija sukoba, zato je potrebno da izmišljaju da sam rekao nešto što je svakome bilo jasno da nije bio smisao - rekao je on.

Vučić je nakon posjete Kliničko-bolničkom centru u Zemunu izrazio očekivanje da će kompletna rekonstrukcija te ustanove biti završena do kraja maja, odnosno do Vidovdana naredne godine.

- Zdravstvo je srce našeg društva, moramo imati zaštićene starije sugrađane i da brinemo o djeci - rekao je Vučić.

Kliničko-bolnički centar Zemun je zdravstvena ustanova koja je osnovana prije više od 230 godina, 1784. godine, u doba Habzburške monarhije, a Vučić je, kako je rečeno prilikom obilaska, prvi predsjednik Srbije koji ju je posjetio.