latinica  ћирилица
08/09/2018 |  11:41 ⇒ 11/09/2018 | 13:16 | Autor: RTRS

Srpska open - kvalifikacioni mečevi

Na banjalučkom ATP čelendžer turniru - Srpska open, danas su počele kvalifikacije.

U kvalifikacijama na ovom teniskom ATP turniru nastupaju 32 tenisera, a četvorica najboljih plasiraće se u glavni dio turnira koji počinje u ponedjeljak.

Glavni turnir igraće se od 10. do 16. septembra, za kada je i zakazano finale, koje će u direktnom prenosu sa banjalučkih teniskih terena TK Mladost prenositi Radio televizija Republike Srpske.

Zbog obaveza u reprezentaciji Srbije učešće na turniru otkazao je Laslo Đere,ali tu je Јanko Tipsarević koji se tenisu vraća nakon dužeg odsustva zbog povrede. Od igrača iz Srbije tu je i Marko Tepavac.

Povlačeći paralelu između prošle i ove godine menadžer turnira Ozren Đurđević istakao je da je prošle godine nagradni fond iznosio 43.000 dolara, a da je pobjedniku Maksu Martereru pripalo 80 ATP bodova. Ove godine, kaže Đurđević, pobjednik turnira dobiće 100 ATP bodova, što je, kako kaže, jako važno za za privlačenje kvalitetnih tenisera u Banjaluku.

- Ako uporedimo, 100 bodova koje dobije pobjednik turnira u Banjaluci je više nego što dobije polufinalista turnira u Dohi, gdje je nagradni fond oko 1,3 miliona dolara, ili četvrtfinalista turnira u Dubaiju i Pekingu. Igrač koji dođe na ovaj turnir sa 200. pozicije na ATP listi i osvoji turnir pomjeriće se na otprilike 150. mjesto, igrač koji dođe sa 400. pozicije i osvoji pomjeriće se za 150 pozicija na listi. Tih 100 bodova je vrlo važno, to je ono zbog čega teniseri dolaze na turnir - rekao je Đurđević.

On je istakao da u svijetu postoji osam turnira ove jačine, te da je Banjaluka jedan od njih, a banjalučki čelendžer spada u TOP 30 najjačih u svijetu, od ukupno 150 koji se igraju.

Ovogodišnji turnir značajan je i za mlade igrače, jer će upravo oni, zahvaljujući Teniskom savezu Republike Srpske ovaj put dobiti "vajld karte".