latinica  ћирилица
28/08/2018 |  12:53 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Od početka godine prijavljeno oko 11.000 ilegalnih migranata

Službi za poslove sa strancima BiH su od početka godine do 13. avgusta prijavljena 10.694 ilegalna migranta, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH Ministarstva bezbjednosti, koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH.
Migranti u BiH - Foto: RTRS
Migranti u BiHFoto: RTRS

U ovoj informaciji od 14. avgusta ističe se da su namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazala 9.892 lica, dok je 800 podnijelo zahtjev za azil.

Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana /3.616/, Sirije /1.662/, Irana /1.372/, Avganistana /1.167/ i Iraka /902/.

Od 20. jula do 13. avgusta Službi za poslove sa strancima prijavljena su 1.763 ilegalna migranta.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo je 1.665 lica, dok je 109 podnijelo zahtjev za azil.

U Informaciji se navodi da znatan broj stranih državljana još boravi na otvorenim javnim površinama i objektima neuslovnim za stanovanje tako da su se pojavili i humanitarni i bezbjednosni problemi u ovoj oblasti.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je 9. avgusta donio odluku o pružanju podrške Graničnoj policiji BiH od Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u obavljanju poslova granične kontrole.

Na poslovima nadzora granice BiH, zajedno sa policijskim službenicima Granične policije BiH u zoni odgovornosti Terenske kancelarije Sjeveroistok u Bijeljini, od 13. avgusta je na 30 dana angažovano i 10 policijskih službenika Sipe i 20 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

U Izvještaju se navodi da je u toku angažman 75 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o Graničnoj policiji BiH i sporazumom između Granične policije i MUP-a Republike Srpske o angažmanu pripadnika policije Republike Srpske na asistenciji Graničnoj policiji.