latinica  ћирилица
23/08/2018 |  18:15 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Ima li BiH ikakvu politiku prema migrantima?

Dok su još od 2014-te, čak i članice Evropske unije poput Bugarske i Mađarske, podizale barijere da bi spriječile ulazak migranata, zvaničnici BiH uvjeravali su javnost da je BiH migrantima neinteresantna, čak i za tranzit ka Evropi.

Proljetos su se upozorenja obistinila. Porozna granica je popustila. Pali su na ispitu iz svoje isključive nadležnosti - čuvanja granica. Danas bi radije da se posljedicama njihove nepromišljenosti, hiljadama migranata, pozabave entiteti.

Migrante koji su ušli u BiH niko nije detaljno prebrojavao. Paušalne brojke da li ih je u BiH hiljade ili desetine hiljada, možda nisu ni važne, jer izvjesno je - nisu se namučili da pređu BiH granicu, i da sa svojim ciljevima i namjerama, navodno, pokušaju da se domognu Evrope. Takođe je jasno, malo ko im je poželio dobrodošlicu, pa čak i u dijelovima BiH sa većinskim muslimanskim stanovništvom ...

Stanovnici Unsko- sanskog kantona nekoliko puta su negodovali zbog drugačijih navika i kulture azijskih nomada, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i danas je predstavnike lokalnih zajednica zapadne Bosne uvjeravao da treba da smjeste i zbrinu migranate. Teško da ih je uvjerio, ali to mu ni ranije nije bilo važno.

- Mada je Mektić u medijima rekao da smo se dogovorili oko te lokacije u Polju, ovdje u Velikoj Kladuši, ja sam to demantovao. Opštinsko vijeće jednoglasno je reklo da ne želi migrante, rekao je ranije Fikret Bašić, predsjednik SO Velika Kladuša.

U Savjetu ministara sve su glasniji oni koji bi teret zbrinjavanja migranata prebacili na entitete i kantone u Federaciji.Preveliki je to teret za Savjet ministara, priznao je krajem jula zamjenik predsjedavajućeg Mirko Šarović, sjetivši se da bi se trebali pozabaviti očuvanjem BH granica ...

Poput maloljetnika koji se oslanjaju na roditelje, dužne da preuzmu odgovornost i snose posljedice njihovih djela, Šarović zaboravlja na nebrojena upozorenja iz Srpske da se kontrola granica mora ojačati.

- Kad smo mi rekli da treba zatvoriti granice, ne dati migrantima, onda je to u nadležnosti BiH, vi nemate šta tu da se mješate, a onda kad prođu migranti upravo to što oni čuvaju, onda to nije naš problem, to je problem entiteta, zamislite, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ako se ipak pozabavimo ciframa, prema današnjim, zvaničnim podacima Mektićevog resora, činjenica je da je preko granice BiH, od početka godine prešlo 11.376 migranata.

Zastrašujuća činjenica jer se otvara pitanje ko sve, osim migranata i s kojim namjerama šeta preko BH granice. Iako veoma ozbiljno, to je samo tek još jedno pitanje iz BH nadležnosti, bez odgovora i odgovornih.