latinica  ћирилица
23/08/2018 |  14:19 ⇒ 11/09/2018 | 12:55 | Autor: Glas Srpske

MUP Srpske spreman da obezbijedi posjetu Lavrova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osposobljeno je i spremno da obezbijedi posjetu ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Banjaluci, potvrdio je za Glas Srpske direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.
Sergej Lavrov - Foto: TANЈUG
Sergej LavrovFoto: TANЈUG

Ćulum kaže da bi MUP Srpske početkom naredne sedmice trebalo da dobije zvaničnu najavu o dolasku šefa ruske diplomatije i da će odmah početi da preduzima sve neophodne mjere obezbjeđenja kako bi posjeta protekla u najboljem redu.

- Kada je krajem aprila ove godine u posjetu Istočnom Sarajevu i Banjaluci dolazila predsjednica gornjeg doma parlamenta Rusije Valentina Matvijenko najbolje se pokazalo da je MUP Srpske osposobljen da obezbijedi posjete najviših zvaničnika. Zato slobodno mogu da kažem da garantujemo bezbjednost ministru spoljnih poslova Rusije - kaže Ćulum, koji iz razumljivih razloga nije želio da govori o detaljima mjera bezbjednosti koje će biti preduzete.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragomir Јovičić kaže da posjeta diplomate u rangu šefa ruske diplomatije zahtijeva najviši stepen obezbjeđenja, ali da je MUP Srpske pokazao da je sposoban da odgovori takvom zadatku. Јovičić za Glas Srpske objašnjava kakve se mjere preduzimaju kada se obezbjeđuje dolazak diplomata u rangu Sergeja Lavrova.

- Najviši stepen obezbjeđenja podrazumijeva dva-tri stepena. Pored uniformisane policije, koja obezbjeđuje mjesto dolaska, u obezbjeđenju trase kojom štićena ličnost prolazi i mjesta na kojem će biti održan događaj kojem će ta ličnost prisustvovati učestvuje i veliki broj policajaca u civilu - objašnjava Јovičić.

On dodaje da mjere bezbjednosti podrazumijevaju da policija 24 časa ranije zaposjedne mjesto događaja, u ovom slučaju temelje rusko-srpskog centra, na čije osveštanje dolazi Lavrov, i onemogućava pristup nepozvanim licima.

- Filtrira se i spisak lica koja će biti u kontaktu sa štićenom ličnošću i sprečava da neko nepozvan dođe u dodir sa njom. Pored toga, praksa je da bude zaustavljen saobraćaj na trasi kojom treba da prođe štićena ličnost, kao i da na određenim mjestima budu zavareni šahtovi - kaže Јovičić.

On dodaje da je prekinuta praksa iz socijalističkog sistema da sumnjiva lica budu privođena i držana u pritvoru dok ne bude završena posjeta štićene ličnosti.

- Bezbjednosno interesantne osobe sada ne hapse, već drže pod prismotrom, ali ako bude procijenjeno da od njih prijeti ozbiljna opasnost, one i sada mogu biti privedene i zadržane, iako se to rijetko radi, a u ovom slučaju vjerujem da neće biti ni potrebe - kaže Јovičić.

On dodaje da su mjere bezbjednosti još opsežnije kada štićena ličnost dolazi u dvodnevnu posjetu, što ovaj put nije slučaj jer je predsjednik Srpske Milorad Dodik prije dva dana otkrio da bi posjeta Sergeja Lavrova 17. septembra trebalo da traje od 13.00 časova do večernjih sati.

Krv i dronovi

Dragomir Јovičić kaže da među interesantne detalje najvišeg stepena bezbjednosti svakako spada to što će biti obezbijeđene dovoljne zalihe krvne grupe štićene ličnosti i članova njegovog najužeg obezbjeđenja.

- Pored toga, u skladu sa tehnološkim napretkom danas se na trasi prolaska i boravka štićene ličnosti izriče zabrana korišćenja dronova - kaže Јovičić.