latinica  ћирилица
22/08/2018 |  19:01 ⇒ 23/08/2018 | 07:30 | Autor: RTRS

Zašto se podaci Ministarstva bezbjednosti i hrvatskih službi o migrantima ne slažu?

Koliko migranata ima u BiH? Pitanje je to koje postavljaju i u susjednoj Hrvatskoj. Prvenstveno jer migranti svakodnevno pokušavaju da pređu u tu zemlju u nastojanju da se domognu Evropske unije.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić i dalje tvrdi: U BiH nema više od 2 i po hiljade migranata. Međutim, u Hrvatskoj iznose druge podatke.

U izjavi za hrvatski RTL ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, još jednom je pokušao da predstavi podatke o broju migranata u BiH. Ističe, u BiH je od početka godine do danas ušlo 11 hiljada migranata, dok ih je trenutno, kaže Mektić, tek nešto više od dvije hiljade. 

Novinar RTL televizije kaže: "Sada dolazimo do jednog ključnog podatka. Govorite o 11 hiljada migranata, 2.500 ih ima u BiH-a, ministar unutarnjih poslova Bijšinović rekao je da ih 3.200 ušlo u Hrvatsku. Analogijom i matematikom dolazimo do teze da je pet hiljada migranata isparilo, neko ne govori istinu ili vi ili ministar Bojžinović".

Ministar bezbjednosti BiH-a Dragan Mektić odgovara:

"Neko ne govori istinu, to je tačno. Nije mala razlika, to je oko pet hiljada. Јa još jednom ponavljam, mi imamo tačno u broj tačan podatak registrovanih migranata, jer od istih uzimamo biometrijske podatke"

Kako bi znali tačan broj migranata, Hrvatska je svoje granice obezbijedila termovizijskim kamerama, koje bilježe svaki ulazak u njihovu zemlju, što dodatno potvrđuje tačnost podataka sa kojima raspolažu. Očigledno da su vlasti BiH, to izgubile iz vida ili nisu upućene u stvarnu situaciju na ternu. Podatke Dragana Mektića o broju migranata demantuju lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona.

"Zaista nije ugodno živjeti u Bihaću ako znate da ima tri do četiri hiljade migranata", izjavio je načelnik opštine Bihać Šuhret Fazlić.

"Prema podacima koje dobivamo iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, govori se podatak da je tu 1.022 migranata koji borave na području Velike Kladuše", istakao je koordinator sa međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migranata u Velikoj Kladuši Husein Delić.

Najjednostavnijom matematikom, dolazimo do brojke veće od četiri hiljade migranata samo na području Unsko – sanskog kantona. Podatke o broju migranata ne kriju ni oni sami, to potvrđuje Pakistanac koji je iz Sarajeva u Bihać stigao prije dva dana.

Iako do tačnih brojki od nadležnih u BiH ne možemo doći, i sami Bišćani vide da su migranti preplavili grad. 

 "Mi smo do sad dobili negdje oko devet miliona evra pomoći", rekaao je Mektić.

Nikome nije jasno, zbog čega je stigao toliki novac, ako je kako tvrdi ministar bezbjednosti BiH, ovdje manje od 2500 migranata. Postavlja se pitanje gdje novac odlazi. 

"Mi postavljamo pitanje gdje  jetaj novac. Velika Kladuša nije ni jedne marke dobila za ono što je sada utrošeno", odgovorio je Delić.

Niz nejasnoća u pitanju migrantske krize u BiH. Međutim ono što je tačno, jeste da u na područje Unsko-sanskog kantona, svakodnevno pristižu grupe od 30 do 50 novih migranata, dok dio njih svakodnevno, ilegalno pokušava da pređe hrvatsku granicu.