latinica  ћирилица
21/08/2018 |  17:40 ⇒ 22/08/2018 | 11:12 | Autor: RTRS

Mektić o migrantskoj krizi sve više postaje kontradiktoran

Odluka da migranti budu smješteni u Bosanskom Petrovcu nije donesena. Ovo je na konferenciji za novinare izjavio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Mektić se ponovo obrušio na RTRS da širi laži i dezinformacije, očigledno zaboravljajući da prilikom svakog javnog „nastupa“ o migrantskoj krizi sve više postaje kontradiktoran sam sebi.

Nisu jasni Draganu Mektiću prilozi RTRS-a o selima Medeno Polje i Lipa iz Bosanskog Petrovca gdje je, prema njegovom prvobitnom planu, trebalo da budu smješteni migranti. Ovako danas govori:

"Sjećate li se koliko je izvještaja objavljeno da se migranti smještaju u povratnička naselja, da se tjeraju Srbi ponovo iz Federacije, da ovo, ono... I gdje je taj prihvatni centar u Federaciji? Nema ga", kaže Mektić.

Nema prihvatnog centra u Bosanskom Petrovcu upravo zbog pritiska javnosti, ali i lokalne zajednice na Mektićeve prijedloge. Prije nešto više od mjesec dana za Dragana Mektića je povratničko, srpsko selo Medeno Polje bilo idealna lokacija i gotova stvar za smještaj migranata.

"Јedno vrijeme će kompleks Agrokomerca kod Velike Kladuše služiti za prihvat migranata, ali više kao neko prelazno rješenje dok se ne otvori prihvatni centar koji će se nalaziti u Medenom Polju", izjavio je Mektić 23. jula u Bosanskom Petrovcu.

Dok je Mektić bio odlučan da migrante naseli u Medeno Polje, uz načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Huljića, koji je rekao NE, stali su jednoglasno građani svih nacionalnosti. Srbi povratnici su strahovali da će ponovo biti prinuđeni da napuste svoje kuće ukoliko dođu migranti.

Mektić ističe da je od početka godine do danas, u BiH ušlo 11.000 izbjeglica. Prvi čovjek bh. bezbjednosti i dalje tvrdi da na području Unsko–sanskog kantona boravi oko 2.000 migranata, iako ga demantuju podaci lokalnih vlasti, prema kojima se samo na teritoriji grada Bihaća nalazi blizu 4.000.