latinica  ћирилица
17/08/2018 |  16:21 ⇒ 18/08/2018 | 14:33 | Autor: RTRS

Srpska neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na svojoj teritoriji

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ponovo minimizira problem migranata, tvrdeći da se njihov broj smanjuje, te da ih trenutno u BiH boravi oko 2.000.

Mektić kaže da je odlukom o uspostavljanju tri centra za prihvat ovo pitanje stavljeno pod kontrolu. Njegova odluka da prihvati ponudu Federalne uprave policije o ispomoći Graničnoj policiji, čiji će pripadnici biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice, naišla je na žestoke osude iz Srpske. Iz MUP-a poručuju da to neće dozvoliti, jer je cilj urušavanje nadležnosti ove institucije i teritorijalnog integriteta Srpske.

Nakon što je Operativni štab, koji predvodi ministar bezbjednosti BiH, prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH tako što će ih rasporediti na najugroženije dijelove granice, postavlja se pitanje da li je na taj način narušena teritorijalna nadležnost MUP-a Republike Srpske. Mektić to negira.

- Јoš ne znam da li će biti raspoređeni. Dakle, oni neće imati ništa sa nadležnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne mogu biti derogirane - tvrdi Mektić.

Iz MUP-a Srpske poručuju da neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na svojoj teritoriji, bez saglasnosti Vlade.

- Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, koji dolaze od ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, kao i potpisanim sporazumom između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i drugih policijskih agencija u BiH - kategoričan je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Na osnovu sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji, potpisanom između MUP-a i Granične policije, trenutno je angažovano 80 policijskih službenika MUP-a Srpske, kaže Lukač. U skladu s procjenama i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, MUP je, kaže, spreman da angažuje dodatne snage.

- Pokušaj raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske od ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva s dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve sprovede s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a i teritorijalnog integriteta Srpske - kaže Lukač.

U SNSD-u smatraju da Mektićeva odluka krije opasna namjera - da se obesmisli reforma policije kojom je sačuvan MUP Srpske.

- Mektić je najveća štetočina kada je riječ o Republici Srpskoj. On pokušava da policajci iz FBiH pokrivaju granicu na Drini i spoljne granice Srpske, umjesto da pozove MUP Srpske koji je prije dva dana ponudio svoje pripadnike. Namjera je da obesmisli reformu policije koja je sprovedena i u kojoj je sačuvano Ministarstvo - kaže Nikola Špirić, poslanik SNSD u PD PS BiH.

Dušanka Majkić, takođe poslanik ove stranke u PD PS BiH, ističe da Srpskoj nisu potrebni pripadnici FUP-a.

Na sjednici Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije Srske dogovoreno je da MUP Graničnoj policiji obezbijedi dodatnu pomoć, povećanjem broja policijskih službenika za nadzor oko 180 kilometara granične linije na području Bijeljine i Zvornika, gdje je priliv migranata najveći. Na području Srpske registrovana su 2.244 ilegalna migranta, od čega više od polovine upravo na području Zvornika i Bijeljine.

- Uputili smo Koordinaconom tijelu i Operativnoj grupi za migracije BiH zahtjev da se na području Bijeljine pokuša organizovati rad Službe za strance u tri smjene, da bi se izbjegla mogućnost kretanja migranata bez nadzora - kaže Dragan Јevđenić, zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata na području Republike Srpske.

I dok svakodnevno broj ilegalnih migranata u BiH raste, ministar Dragan Mektić tvrdi da ih je sve manje. Od početka godine je, kaže, registrovano oko 10.000 migranata, a trenutno ih u BiH boravi između 2.000 i 2.300.

Ove navode demantuje slika u Bihaću, gdje ih je krajem jula bilo oko 5.000, ali i podatak kantonalnog MUP-a da svakodnevno pristigne između 30 i 50 migranata.

- Prema evidenciji MUP-a negdje ih je oko 4.500 u evidenciji, ima ih i u privatnom smještaju, tako da ih je, prema mojoj slobodnoj procjeni, oko 5000 - rekao je ranije, krajem jula, Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenkog krsta Bihać.

I dok brojke svjedoče jedno, ministar Mektić tvrdi da je pitanje migranata pod kontrolom, jer su institucije donijele odluku o uspostavljanju tri centra za prihvat. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da je od ministra Mektića očekivao veći angažman, ali i spremnost da se suoče s migrantskom krizom.