latinica  ћирилица
17/08/2018 |  11:50 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

U BiH od početka godine 10.866 migranata

Predmet rada Službe za poslove sa strancima BiH od početka godine do 15. avgusta bilo je 10.866 migranata, od kojih je 10.046 izrazilo namjeru za azil, a više od 700 je protjerano iz BiH.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Inspektori Službe za poslove sa strancima juče su na području Bihaća pronašli sedam migranata koji su, kako se navodi, u prethodnom periodu počinili krivična djela razbojništva i narušavali javni red i mir, saopšteno je iz ove službe.

Utvrđeno je da su ova lica boravila u BiH suprotno zakonskim propisima.

U saopštenju se navodi da su donesena rješenja i izrečene mjere protjerivanja za pet državljana Libije, Avganistana i Pakistana sa periodom zabrane ulaska od tri godine u BiH, a do protjerivanja su stavljani pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH saopšteno je da su dvojica državljana Alžira i Avganistana, zbog izvršenih krivičnih djela, predata u nadležnost Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Ispektori Službe za poslove sa strancima kontrolisali su ukupno 815 lica tokom navedene kontrole u Bihaću, na području Borića, u objektu Đački dom i na djelu otvorenih javnih površina oko ovog objekta, gdje se nalazi improvizovano šatorsko naselje u kojem su smješteni migranti.

Inspektori su utvrdili da su 752 migranta prethodno prema zakonskim propisima registrovana kod organizacionih jedinica Službe za poslove sa strancima, a 56 lica koja su prethodnih dana ušla u BiH i izrazila namjeru podnošenja zahtjeva za azil su operativno obrađena i registrovana u Terenskom centru Bihać, gdje su im uzeti biometrijski i drugi podaci neophodni za preduzimanje daljih mjera i radnji za ovu kategoriju migranata do rješavanja njihovog konačnog statusa u BiH.

Osim inspektora Službe za poslove sa strancima, u akciji kontrole boravišnog statusa migranata učestvovali su i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, uz prisustvo predstavnika Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

U saopštenju se navodi da je primarni cilj sprovođenja zajedničkih aktivnosti, predviđenih Operativnim planom, bio kontrola i utvrđivanje boravišnog statusa migranata privremeno smještenih na ovom području, pronalazak migranata izvršilaca krivičnih djela i kršenja javnog reda i mira, te pronalazak predmeta koji mogu ugroziti bezbjednost građana na ovom području.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima i policije MUP-a Unsko-sanskog kantona i u narednom periodu, svako iz svoje nadležnosti, sprovoditi zajedničke i koordinisane aktivnosti na području ovog kantona s ciljem efikasnijeg rješavanja ove problematike i davanja doprinosa bezbjednosti građana, gdje se imperativno nameće hitno rješavanje smještajnih kapaciteta u vidu privremenih prihvatnih centara na području kantona.