latinica  ћирилица
17/08/2018 |  10:34 ⇒ 10:37 | Autor: RTRS

Mikerević: Ešdaun izvještajem o Srebrenici htio da opravda svoj rad

Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i bivši predsjednik Vlade Republike Srpske, povodom sjednice Skupštine Republike Srpske na kojoj je odbačen izveštaj o Srebrenici iz 2004. godine za "Alo" otkriva je kako je imenovana komisija za Srebrenicu koja je pisala pomenuti izveštaj.
Dragan Mikerević -
Dragan Mikerević

Dom za ljudska prava BiH je 2003. naložio da Vlada Republike Srpske imenuje komisiju koja će napisati izveštaj o događajima u Srebrenici, samo za period 10. do 19. jula 1995. godine.

- Međunarodna zajednica je samo to tražila, a ne i duži period i šire područje, gdje su stradali i Srbi, pa su u izvještaju popisani samo muslimani. Radilo se pod pritiskom i tada je Pedi Ešdaun smijenio mnoge srpske kadrove. Vlada na čijem sam bio čelu imala je dosta primjedbi na preliminarni izvještaj te komisije, koja je takođe radila u teškim uslovima. Vlada je tražila da se u izvještaju utvrde uzroci i posljedice događaja u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona, iz koje su vršeni napadi na srpska sela, ali se to nije našlo u izvještaju. Međunarodnoj zajednici i Pediju Ešdaunu se žurilo da bi za desetu godišnjicu Srebrenice opravdali svoj rad u BiH - ističe Mikerević.

Komisija je imala osam članova, a predsjednik je bio Marko Arsović. Banjalučki advokat Јevto Јanković kaže za "Alo" da je Marko Arsović odbio da izvršava sve što je tražio Ešdaun i da je 20. aprila 2004. podnio ostavku na mjesto predsednika te komisije nakon verbalnog sukoba sa Ešdaunom.

- Kad se Ešdaun povišenim tonom obratio Arsoviću, Marko mu je uzvratio: “Deri se ti na svoju ženu, a ja ću raditi po zakonu ili neću raditi nikako.“Poslije toga, Arsović je podnio ostavku - svjedoči Јanković za “Alo!“.

Skupština Republike Srpske je na prijedlog predsjednika Milorada Dodika ovih dana odbacila sporni izvještaj iz 2004, a Dodik je u obraćanju narodnim poslanicima podsjetio da se u izvještaju na spisku navodnih zločinaca nalazi 22.000 Srba, od kojih neki nikad nisu ni vidjeli Srebrenicu.

Skupština Srpske je jednoglasno odlučila da se izvještaj stavi van snage, kao i da se formira nova međunarodna komisija koja će utvrditi pravu istinu o Srebrenici.

Izvor: Alo