latinica  ћирилица
16/08/2018 |  21:36 ⇒ 21:51 | Autor: RTS

Vučić o Kosmetu: Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da su osnovni ciljevi da se na Kosovu i Metohiji očuvaju mir i stabilnost, da se zaštite državni interesi i da se osuguraju imovinska prava srpskog naroda. "Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas", poručio je Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

Kako je rekao, bolje je da se obezbijedi mir gotovo po svaku cijenu, nego da se prave greške kao ranije kada su Srbi srčano i snažno ulazili i bili pobijeđeni jer nisu dobro izračunali snagu svih onih u svijetu koji bi mogli biti protiv njih.

Kao drugi cilj, Vučić je istakao očuvanje državnih interesa- da se zaštite teritorijalni, imovinski i svi drugi interesi Srbije. Istakao je da je to najteži dio.

Treći cilj je, rekao je Vučić, očuvanje prava Srba na KiM. On je istakao da je potrebno obezbijediti bezbjednost ljudi.

Naveo je da država ima tri osnovna elementa - teritoriju, stanovništvo i monopol fizičke prinude (vojsku i policiju). Od ta tri elementa, rekao je, "samo u pojedinim dijelovima na Kosmetu imamo stanovništvo na svojoj strani i ništa više".

- Imamo definisanu teritoriju od strane zapadnih sila i faktički definisanu teritoriju na terenu koja je protiv nas. Granice na Јarinju i Brnjaku postavljene su konačno 2011. godine - rekao je Vučić i dodao da ih Srbi danas nazivaju administrativnim prelazima, pošto to ne priznaju, ali da ne mogu da uđu na KiM, osim tajnim kanalima, a da ne pređu tu granicu.

Ističe da je situacija teška i da će se Srbija u takvim uslovima boriti da dobije sve što može. Kako kaže, sa svim eventualnim prijedlozima će izaći pred građane i reći šta je urađeno.

Dodaje da je uvjeren da će Srbija, ako ikakvog sporazuma bude, za šta nije optimista, imati više nego danas.

Vučić je istakao da ni njemu, ni bilo kome sa strane Beograda nije lako da razgovara sa albanskim predstavnicima ili sa onima koji su na njihovoj strani. Međutim, kaže da nije ni njima tako jednostavno.

- Naš je posao da to radimo i da uradimo najbolje što možemo za narod i građane. Za to smo birani i to je naša obaveza i dužnost - rekao je Vučić.

Navodi da kriza u odnosima Srba i Albanaca traje više stotina godina, ali da ljudi uglavnom pamte događaje iz devedesetih i dvijehiljaditih godina i dodaje da se malo ko sjeća godina komunističkih vlasti i progona Srba sa KiM.

Poručuje da Srbija ima malo saveznika u međunarodnoj zajednici i da je popravljala poziciju da bi bila saslušana.