latinica  ћирилица
16/08/2018 |  18:56 ⇒ 17/08/2018 | 10:37 | Autor: RTRS

Zvornik mjesecima na udaru migrantskog talasa

Zvornik je i dalje jedna od glavnih migrantskih ruta. Od početka godine na području Policijske uprave Zvornik, otkriveno je 357 ilegalnih migranata, koji su iz pravca Srbije ušli u BiH. Samo u julu, pripadnici jedinice granične policije Zvornik, od te namjere, odvratili su 725 ljudi.

Migranti se na sve moguće načine dovijaju da sami ili uz pomoć krijumčara, pređu preko rijeke Drine iz susjedne Srbije i svoj put, preko Zvornika, nastave ka Hrvatskoj, odnosno Zapadnoj Evropi.

"U mjesecu avgustu smanjen je broj evidentiranih lica koja su ilegalno prešla granicu. Policijski službenici su u saradnji sa graničnom policijom preduzeli pojačane mjere i radnje u cilju sprečavanja ilegalnog prelaska državne granice", izjavio je Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik.

Migranti najčešće bivaju otkriveni u pograničnim zvorničkim selima i uglavnom je riječ o mlađim muškarcima bez dokumenata. Građani ističu da se ne zadržavaju na ulicama.

"Zvornik je i dalje samo tranzitna ruta, a nadamo se da će ovaj problem biti što prije riješen", ističe gradonačelnik Zoran Stevanović i dodaje da bi najbolje bilo da se u potpunosti spriječi bilo kakav ulazak migranata.

"Mislim da smo uradili dosta posla kada je u pitanju edukacija naših sugrađana da ne bi eventualno sošlo do incidenta", rekao je on.

Zbog povećanog priliva migranata na području Terenskog centra Bijeljina, u čijoj nadležnosti je i Zvornik, Služba za poslove sa strancima BiH organizovaće rad i tokom vikenda.