latinica  ћирилица
16/08/2018 |  17:26 ⇒ 19:10 | Autor: SRNA

Narednih dana o formiranju komisija za utvrđivanje istine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Vlada Srpske narednih dana donijeti odluku o početku procedure za formiranje međunarodnih komisija za utvrđivanje istine o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Dodik je istakao da Republika Srpska, njene institucije i srpski narod žele cjelovitu istinu, a ne nametnutu istinu koja je 14 godina egzistirala i bila osnova za presuđivanje na različitim nivoima.

- Na raznim spiskovima postoje stradali, postoje živi ljudi, postoje oni koji nisu ni bili tu, oni koji su ranije ili kasnije stradali i to na nekom drugom mjestu. I mnogo toga tamo nije istina - rekao je Dodik novinarima na Јahorini.

On je naglasio da je Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine da bi se utvrdila istina o ovim događajima.

- Ono što je uradio parlament jedinstvenom odlukom jeste da se dođe do istine, jer je postojeći izvještaj o Srebrenici sadržavao mnogo netačnih podataka. Niko ne želi da negira činjenice koje su se desile, nego da ih potvrdi, ali u okviru cjelovitog sagledavanja istine o onome što se desilo u Srebrenici - rekao je Dodik.

On je istakao da naložena odluka, koju je trebalo da izvrši federalna Vlada, čiji je zadatak bio da sačini izvještaj o stradanju Srba za vrijeme rata, nikada nije provedena.

- Zato smo se mi odlučili da formiramo komisiju i Vlada Republike Srpske će ovih dana da donese odluku o otpočinjanju procedure kako bi došlo do formranja tog tijela - najavio je predsjednik Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, sve što je istina vezano za stradanje od 11. do 19. jula 1995. godine biće potvrđeno.

- Ali isto tako moramo da kažemo da Potočari nisu samo groblje žrtava rata nego je to i vojničko groblje, jer je tamo sahranjeno više od 2.500 pripadnika 28. muslimanske divizije koji su stradali u borbama - rekao je Dodik.

On je dodao da su oni bili vojnici u uniformama koji su bili organizovani u brigade i čete, vodove i jedinice i koji su napadali srpske položaje i zato se ne mogu tretirati kao žrtve rata.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.