latinica  ћирилица
16/08/2018 |  16:27 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Priča o prvom ugljevičkom rudaru bez podrške lokalnog parlamenta

Turbulentna istorijska kretanja na našim prostorima potisnula su u zaborav jednog od prvih ugljevičkih rudara Cvijetina Јosipovića. Njegovi potomci pokrenuli su inicijativu da se lik i djelo upravnika rudnika ovjekovječe imenom ulice u Ugljeviku, ali nisu naišli na podršku lokalnog parlamenta.

Ugljevičani su počeli da se bave rudarstvom davne 1899. godine. Među prvim ugljevičkim rudarima koji su pod upravom Austrougarske radili na iskopavanju uglja bio je upravnik Cvijetin Јosipović, tvrde njegovi potomci.

Porodica Јosipović potrudila se da u arhivima od Ugljevika preko Sarajeva do Beča pronađe potvrdu da je njihov predak otkrio rudnik i da je stoga zaslužan za dalji privredni i društveni razvoj Ugljevika, ali je sačuvano malo toga, dok je većina dokumenata zagubljena.

Јosipovići su se obraćali i preduzeću RITE Ugljevik sa zahtjevom za postavljanje spomen-ploča ili bista , ali su iz ovog preduzeća dobili odgovor da nema podataka o aktivnostima njihovog pretka i učešću u organizaciji i puštanju u promet rudnika mrkog uglja.Inicijativa da se po ovom rudaru nazove trg ili neka ulica u Ugljeviku nije naišla na podršku lokalnog parlamenta.

Duško Vićić, sekretar SO Ugljevik, ističe da su odbornici Skupštine opštine Ugljevik upoznati sa inicijativom i da je na Kolegijumu za uspostavljanje dnevnog reda donesen jednoglasan zaključak da se ne ide u proceduru promjene naziva ulica.

O upravniku rudnika Ugljevik između dva svjetska rata, koji je umro 1943. godine, danas svjedoči potpis na nekoliko dokumenata i mapa iz tridesetih godina prošlog vijeka, pisana izjava jednog od njegovih radnika pokojnog Nikole Zeljića i jedna požutjela fotografija iz bečkog arhiva.