latinica  ћирилица
16/08/2018 |  15:22 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Potpisani ugovori o zapošljavanju 235 pripravnika u Istočnom Sarajevu

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Miroslav Vujičić i poslodavci više od 80 javnih i privatnih preduzeća iz opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo potpisali su ugovore o zapošljavanju 235 lica. Potpisivanju su prisustvovali i načelnici ove tri opštine u sastavu Istočnog Sarajeva.

Ukupno 235 pripravnika naći će posao u javnom i privatnom sektoru na teritoriji tri opštine. Јedan od korisnika pomoći za zapošljavanje je i pekara "Zlatno zrno" iz Istočnog Sarajeva gdje će posao naći novih 10 radnika, dok će u Matičnoj  biblioteci godinu dana pripravničkog staža obaviti pet stažista.

"Ovo je treći put da imamo pomoć Zavoda. Ovaj put je pomoć i najveća jer ćemo zaposliti još desetak ljudi i proširiti djelatnost sa otvaranjem još jednog objekta", naglasio je vlasnik pekare Dragan Ostojić.

V.d. direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izrazila je nadu da će i drugi mladi nezaposleni dobiti priliku da steknu svoje prvo iskustvo.

Ovaj projekat je veliki iskorak ka zadržavanju mladih na ovim prostorima jer im se pruža šansa da nakon stažiranja ostanu u radnom odnosu. Zavod je izvdojio 1,2 miliona maraka, a samo u opštini Istočno Novo Sarajevo izdvojeno je dodatnih 100.000 maraka.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da će ova opština određenom broju mladih da prvu godinu provedu u javnom sektoru i steknu radno iskustvo.

Prilikom potpisivanja ugovora razgovarano je o tome kako nastaviti ovaj projekat u budućnosti. Istaknuta je potreba finansiranja zapošljavanja zanatlija i drugih deficitarnih zanimanja, te korekcija studijskih programa na fakultetima kako bi bio smanjen broj nezaposlenih visokoobrazovanih kadrova.