latinica  ћирилица
16/08/2018 |  12:34 ⇒ 20:32 | Autor: Nezavisne

Vehabija krio veliku količinu naoružanja, čak i optičke nišane

Enver Lilić (41), koji je ranije povezivan s vehabijskim pokretom, kao i Hilmo Hodžić (45), obojica iz Han Pijeska, uhapšeni su u akciji "Nišan", tokom koje je policija pronašla veliku količinu pušaka i ostalog naoružanja, uključujući i - optičke nišane, nezvanično saznaju Nezavisne.
Arsenal oružja (Arhiv) - Foto: nezavisne novine
Arsenal oružja (Arhiv)Foto: nezavisne novine

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo potvrđeno da su u toj akciji, u kojoj su učestvovali i pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pronašli oružje i municiju.

"U pitanju su aktivnosti na sprečavanju nelegalnog posjedovanja i prometa oružja i minsko-eksplozivnih sredstava", precizirali su juče u saopštenju iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Policajci su juče, tokom pretresa kuće, pomoćnih objekata i vozila koje koristi ovaj dvojac pronašli i privremeno oduzeli veću količinu oružja, dijelova oružja i municije različitog kalibra.

"Policajci su uhapsili dva lica i u toku je rad na dokumentovanju predmeta", saopšteno je iz policije.

Nezavsine nezvanično saznaju da su nađene automatske i poluautomatske puške, radenici, ali i malokalibarske i lovačke puške i ostala oprema. Provjerava se da li je oružje bilo namijenjeno za šverc ili za druge svrhe.

"S obzirom na to da je Lilić hapšen ranije i povezivan s terorizmom i selefijama, istraga je jako temeljna. Na nekoliko bitnih pitanja treba pronaći odgovore", pojašnjava sagovornik "Nezavisnih".

Lilić je bezbjednosnim agencijama u BiH poznat odranije. Protiv njega i još 11 radikalnih islamista iz BiH je Sud BiH prije nekoliko godina potvrdio optužnicu zbog ratovanja na području Sirije i Iraka te podrške terorističkoj organizaciji Islamska država.

Iz policije je juče saopšteno da će protiv uhapšenog dvojca biti podnesen izvještaj za ilegalnu proizvodnju i prodaju oružja.