latinica  ћирилица
16/08/2018 |  12:11 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

CIK BiH: Nepoznata količina papira sa vodenim žigom u skladištu

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH za Centralnu izbornu komisiju navodi se da popisna komisija CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

"S obzirom da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu", navodi se u ovom izvještaju.

Revizori su utvrdili da je popisna komisija konstatovala da je prilikom popisa koristila podatke o težinama i dimenzijama sa naljepnica na originalno zapakovanim paletama, dok je na 14 paleta, koje su otvorene i gdje su korišteni papiri, stanje papira evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i propratne skladišne dokumentacije, te zaključili da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi tačna težina /količina papira/ na paletama.

"S obzirom da se već duži niz godina zalihe papira u skladištu akumuliraju, a imajući u vidu činjenicu da je papir roba koja vremenom gubi na kvalitetu, potrebno je, prilikom planiranja nabavke papira, koja se sprovodi svake dvije godine, uzeti u obzir i postojeće zalihe u skladištu", navodi se u preporuci revizora.

Iskorištavanjem postojećih zaliha bi se, smatraju revizori, na ekonomičniji način pristupalo upravljanju ovim resursima, dok bi se kumuliranje papira u skladištu svelo na razumniju mjeru.

Prema ovim preporukama, potrebno je razmotriti da li je kilogram odgovarajuća i pouzdana jedinica mjere za iskazivanje stanja papira u skladištu, posebno imajući u vidu činjenicu da se isporuka papira vrši u zapakovanim paletama na kojima je iskazana i količina u komadima.

Nepoznanica vezana za količinu glasačkih listića u skladištima CIK-a dovodi sumnju da bi ovaj materijal mogao da bude zloupotrijebljen na predstojećim izborima u BiH.

Nosilac kandidatske liste SNSD-a Izborne jedinice tri za Parlamentarnu skupštinu BiH Staša Košarac izjavio je Srni da ne želi da ulazi u moguće spekulacije u vezi sa zloupotrebom glasačkih listića sa prethodnih izbora na opštim izborima ove godine.

On je izrazio uvjerenje da u Republici Srpskoj postoje demokratski kapaciteti, da se izborni proces sprovede sa važećim izbornim zakonodavstvom, da će to biti sprovedeno fer i pošteno, sa visokim stepenom demokratskih principa, te dodao da ne bi dovodio u kontekst bilo kakve izborne nepravilnosti.

"Mi smo snažna i organizovana politička partija, partija koja predvodi patriotski blok za Republiku Srpsku, koja ima jasno definisan nacionalni politički program, kao i ekonomsko-razvojni program. Ne bih želio da budem lijek za strahove od poraza Saveza za promjene", rekao je Košarac.

Govoreći o revizorskim izvještajima institucija BiH, Košarac je naglasio da su poslanici i delegati SNSD-a u parlamentu BiH uočili u prethodne četiri godine da znatan broj institucija ne realizuju preporuke revizora, a takođe ne postoji ni odgovornost za one koji ih ne implemetiraju.

"To je vrlo jasno izraženo i stvara jednu vrstu haosa u institucijama BiH. Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH često je kritikovao zašto se ne traži odgovornost onih koji su zaduženi za implementaciju preporuka", rekao je Košarac, koji je šef Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu.

On je podsjetio da se u prethodnih nekoliko mjeseci želio izvršiti pritisak na CIK, gdje su, kao je rekao, određene političke strukture predlagale izmjenu izbornog zakona, uvođenjem nekih novih tehnika, a da pri tome nisu obezbijeđena sredstva, da su zagovarali neke tehnologije koje nisu bile prisutne u BiH.

"SNSD nema problem implementacije izbornog procesa. Znamo da su naše politike adekvatne, da građani Republike Srpske prepoznaju politike institucija Srpske - koalicije SNSD-DNS-SP, jer su one politike patriotskog bloka u institucijama BiH", dodao je Košarac.