latinica  ћирилица
16/08/2018 |  11:45 | Autor: SRNA

Brnabić: Trenutak je da se izađe iz zamrznutog konflikta

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je da je sada trenutak da Srbija izađe iz zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije i krene putem kojim bi krenule nacije koje rješavaju probleme i tako postaju pobjednici, te pozvala na jedinstvo o ovoj temi.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

Ona je pozvala sve aktere političkog i javnog života na odgovoran odnos prema tom pitanju, a građane da stanu uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u nastojanju da se nađe rješenje za Kosovo i Metohiju i za budućnost zemlje.

"Pronalaženje rešenja za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine bez sumnje je najvažnije političko pitanje za budućnost naše zemlje i našeg naroda", istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je otvaranjem unutrašnjeg dijaloga i teškim, ali nikad konstruktivnijim razgovorima sa najvažnijim svjetskim liderima, Vučić pokazao odvažnost, hrabrost, najveći mogući stepen političke odgovornosti i liderstva da proba da riješi teško i emotivno pitanje, koje decenijama unazad opterećuje društvo u zemlji.

Brnabićeva podsjeća da Kosovo i Metohija nije pitanje za jednokratnu upotrebu, a posebno ne za političku zloupotrebu, ali da se već neko vrijeme pretvara u predmet dnevno-političkih rasprava, koje ne samo da ne doprinose demokratskom političkom dijalogu, već ga dodatno degradiraju i to na pitanju oko koga se mora uspostaviti nacionalni konsenzus.

"Ako su period za nama obeležile nekonstruktivne rasprave, i dalje imamo vremena da pokažemo punu odgovornost i političku zrelost", naglasila je Brnabićeva u izjavi za Tanjug.

Ona je apelovala da svi učesnici u političkom i javnom životu nastupaju kao odgovorni pojedinci, svjesni da će rješenje ovog pitanja obilježiti budućnost generacija.

"U trenutku kada se odnos velikih sila prema Srbiji menja i kada se naš glas čuje mnogo više nego pre nekoliko godina, vreme je da pokažemo što veće jedinstvo o ovoj temi", kaže Brnabićeva.

Ona je napomenula da to znači da se građanima ne nude rješenja koja lijepo zvuče, a koja, nažalost, nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti i političkom trenutku u kome se Srbija nalazi.

Brnabićeva je zapitala da li će se u Srbiji promovisati ideje koje su prevaziđene jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, koje najmoćnije zemlje svijeta smatraju već zatvorenim pitanjem ili će se pokazati zrelost i tražiti kompromis u okvirima mogućeg.

Ona je navela da će to najdirektnije uticati na to kakva će biti budućnost zemlje i kako će mlade generacije stasavati - na mitovima iz prošlosti ili kreirajući budućnost po mjeri svakog građanina.