latinica  ћирилица
15/08/2018 |  18:41 | Autor: SRNA

Vladika Teodosije: Srbi opstaju u nemogućim uslovima, ne treba ih plašiti

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je danas da ne treba plašiti Srbe koji na Kosovu i Metohiji postoje i opstaju u nemogućim uslovima, čuvajući vjeru i žrtvu predaka.
Episkop raško-prizrenski Teodosije - Foto: SRNA
Episkop raško-prizrenski TeodosijeFoto: SRNA

"Naša crkva je stradala u vreme kada je stradao i naš narod, ali, evo, Bog je dao da se crkva danas obnavlja. Obnavlja se i manastir Banjska, zadužbina srpskog kralja Milutina", naglasio je vladika Teodosije, koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Manastira Banjska kod Zvečana - Svetog Prvomučenika Stefana.

Episkop je u besjedi naveo da se Manastir Banjska, sagrađen u vrijeme kralja Milutina, obnavlja dobrotom svih koji su dali prilog, prvenstveno Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Vlada Srbije, a istakao je i lični prilog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Hvala našem predsedniku što se setio naših svetinja. Ne hvala mu na rečima koje upućuje Srbima i našoj crkvi na Kosovu i Metohiji. To nisu reči nade. To nisu reči hrišćanina. One nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda. Zašto plašite malo stado?", upitao je vladika Teodosije.

Prema riječima episkopa Teodosija, obnova crkve odvija se u svim mjestima i "nije bitno koliko nas ima, već ko smo i koga predstavljamo".

"Niko nema pravo da meri koliko nas i gde ima. Teško nam je da čujemo reči da u Đakovici ne živimo. E, pa živimo. Tu je igumanija Teoksita sa sestrama. U Đakovici se služi Sveta liturgija. Zar to nije dovoljno?", pita vladika Teodosije, koji je liturgiju, u prisustvu stotinjak vjernika, služio uz sasluženje 20 sveštenoslužitelja eparhija Raško-prizrenske i Crnogorsko-primorske.

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski naglasio je da "danas postojimo zahvaljujući onima koji u istoriji nisu promenili veru".

"I danas ima onih koji su spremni da svoju veru opstoje i neće se turčiti zarad boljeg života. To je poruka koju želim danas da pošaljem svim našim Srbima koji u nemogućim uslovima postojimo i opstajemo u Prizrenu, Đakovici…jer je Gospod hteo da naše svetinje žive. Ne plašimo one koji su opstali na Kosovu i Metohiji, čuvajući veru i žrtvu naših predaka, jer je Sveti knez Lazar uspostavio na Kosmetu zavet sa Bogom", poručio je vladika Teodosije.