latinica  ћирилица
15/08/2018 |  11:58 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Vlada Srpske - Opština Gradiška dobija status grada

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 190. redovnoj sjednici u Banjaluci, Nacrt zakona o gradu Gradiška i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Opština Gradiška je na osnovu Odluke Skupštine opštine Gradiška od 16. februara 2017. godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada dostavljanjem ove odluke Vladi Republike Srpske i informacija i podataka kojima se ovakav zahtjev opštine Gradiška opravdava.

Stav organa opštine Gradiška jeste  da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se opštini Gradiška zakonom dodijeli status grada.

Budući da opština Gradiška ispunjava  zakonom propisane uslove, neophodno je da se istovremeno sa izradom  Zakona o Gradu Gradiška pristupi izradi Nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske  za period  januar-juni  2018. godine.

Republika Srpska je u prvih šest mjeseci 2018. godine u odnosu na isti period 2017. godine ostvarila: Povećanje spoljnotrgovinskog prometa za 9,65%, povećanje izvozaza 11,77%, povećanje uvozaza 8,16 %, povećanje pokrivenost uvoza izvozom za 2,35 % i koja je iznosila 72,79%,  te smanjenje ukupnog deficita za 3.123.000,00 KM i iznosio je 682.227.000,00 KM.

Republika Srpska je u prvih šest mjeseci 2018. godine u odnosu na isti period 2017. godine, sa državama potpisnicama CEFTA-e, ostvarila: Povećanje ukupnog spoljnotrgovinskog prometa u iznosu od  9,22%, povećanje ukupnog uvoza u iznosu od 5,91%, povećanje ukupnog izvoza u iznosu od 14,17% , povećanje pokrivenosti uvoza izvozom za 5,20 % i iznosila je 71,91 %, te smanjenje deficita spoljnotrgovinske razmjeneza 15.458.000,00 KM i iznosi 129.886.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske u funkciji Skupštine Јavnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka, upoznala se sa inicijativom Organizacije amputiraca „Udas" Republike Srpske i Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske o oslobađanju plaćanja putarine za lica sa invaliditetom, i oboljele od rijetkih bolesti.

Vlada Republike Srpske u funkciji Skupštine Јavnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka nalaže Nadzornom odboru i Upravi preduzeća da shodno članu 8. Pravilnika o naplati putarine, obezbijedi oslobađanje od plaćanja putarine za: motorna vozila u vlasništvu lica sa invaliditetom sa 80% ili više procenata tjelesnog oštećenja, odnosno lica kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60% ili više procenata; motorna vozila koja su registrovana na udruženja i saveze organizacija lica sa invaliditetom, a koja imaju status udruženja od javnog interesa u Republici Srpskoj; motorna vozila kojim se prevoze oboljeli od rijetkih bolesti u svrhu liječenja, te motorna vozila civilne zaštite – samo za vozila sa oznakom civilne zaštite.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti da se izvrši privatizacija 37 stambenih jedinica u distriktu Brčko koje su nabavljene za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske. Privatizacija stanova vrši se otkupom u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova.  Pravo otkupa stanova imaju lica koja su sa Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite zaključila ugovor o zakupu stana u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o učešću u regionalnom projektu „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu".

Vlada je saglasna da Ministarstvo unutrašnjih poslova uzme učešće u Regionalnom projektu IPA 2017 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu".

Zadužuje se Ministarstvo unutrašnjih poslova da redovno izvještava Vladu o aktivnostima tokom implementacije projekta.