latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:32 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Fočanski Dani borovnice i u Trebinju

Fočanski Dani borovnice dobili su svoju adresu i u Trebinju.

Ove godine rod je bio izdašan, tako da se cijena za kilogram svježe borovnice u Srpskoj kreće od pet do deset maraka.

Na bogato obraslim proplancima Zelengore livadskim plodovima i ljekobiljem, ovih dana je živo. Uz mnogo strpljenja ubiru se plodovi prirode. Među njima i modro-plavičasti plodovi borovnice. Bogate vitaminom C plijene ukusom i mirisom.

Borovnice su dobro rodile. Fočanka Velenka Stanojević od jula do septembra ubire plodove od kojih pravi ukusna jela i pića. DŽemovi, slatko, sokovi i likeri sa vinom na adrese stižu i bez “pasoša“ svuda po svijetu. Plodove svog rada ponudila je i Trebinjcima.

"Mnogo tražen proizvod i u svježem stanju i kao prerađene", rekla je Stojanovićeva.

Čudesna borovnica prvi put na dnevni red trebinjske avgustovske vrele svakodnevice stigla je posredstvom turističkih zaposlenika.

"To je jedan prepoznatljiv i karakterističan proizvod po kome je naš kraj poznat i zato nastojimo da ga na ovakav način promovišemo", naglasila je Ljeposava Đajić, direktorka Turističke organizacije Foča.

Direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić dodao je Trebinje poznato i po drugim namirnicama. Borovnicu nemamo tako da je ovo idealna prilika da se upoznamo i sa tim proizvodom.

Narod vjeruje da bobice i list borovnice pomažu oboljelima od dijabetesa, štite od raka, stomačnih tegoba i usporava starenje. Podjednako su korisne bobice i list.