latinica  ћирилица
14/08/2018 |  15:26 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Teslić: Otvoren rekonstruisani most na rijeci Velikoj Usori

Otvoren je rekonstruisani most na rijeci Velikoj Usori u Slatini kod Teslića. Ovaj projekat zajednički su finansirale Vlada Republike Srpske i Vlada Hrvatske.

Novi most mnogo znači i olakšaće život lokalnom stanovništvu, tvrde mještani. U ovom kraju živi uglavnom hrvatsko stanovništvo, među kojima je veliki broj povratnika.

Mještanka Marta Paurević istakla je da im most mnogo znači.

"Most je veoma značajan. Stari je bio dotrajao, i u vrijeme praznika bila je velika gužva, naglasio je Igor Balukčić, predsjednik MZ Slatina.

Most je, kažu, došao u pravo vrijeme. Ovim putem će samo danas i sutra proći više od 30.000 katoličkih vjernika. Hodočasnici širom zemlje dolaze na Marijansko svetište Gospe Kondžilske.

"Ovim plan nije završen. Važno bi bilo napraviti kružni tok", istakao je kardinal Vinko Puljić.

Projekat rekonstrukcije mosta zajedničkim snagama finansirale su Vlada Republike Srpske i Vlada Hrvatske.

"Bio bih srećan da se broj stanovnika ovdje poveća, da se dobra saradnja hrvatsnog naroda u Republici Srpskoj i u Tesliću i saradnja sa Hrvatskom, podari projekte kao što je kardinal rekao. Treba pomenuti predstavnike ovih ljudi, ove mjesne zajednice, koji su dali svoj doprinos, tražeći način da svi mi učestvujemo u gradnji mosta na dobrobit svih, istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske Ivana Perkušić, dodala je da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Hrvatske očuvanje opstanka, jednakopravnosti i povratak Hrvata na svoja ognjišta u BiH.

"Vlada Hrvatske je dala milion kuna, Vlada Srpske je dala 70 000 maraka. Most je za sada oko milion, ima još dodatnih radova kojih će naknadno biti, rekao je Јosip Јerković, potpredsjednik Republike Srpske.

Rekonstrukcija mosta trajala je dva, dok su kompletni pripremni radovi trajali oko šest mjeseci.

"Pružili smo kompletnu tehničku podršku i nadzor nad ovim radovima", istakao je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Otvaranju rekonstruisanog mosta prisustvovao je i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske, izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i ministarstva boraca Hrvatske, kao i veliki broj mještana te hodočasnika.