latinica  ћирилица
13/08/2018 |  16:42 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Intenzivna priprema infrastrukture za Zimski festival mladih

Zimski festival mladih, u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, u februaru 2019. godine ugostiće 47 reprezentacija. Ovo je najvažniji sportski događaj na ovim prostorima nakon Olimpijade '84. godine. Zbog toga se intenzivno pripremaju borilišta i infrastruktura, za koje je Vlada Srpske obezbIjedila 2,5 miliona KM.

Ostalo je nešto više od 180 dana i početka Zimskog festivala mladih. Na Јahorini su planirana takmičenja u alpskim disciplinama, na Dvorištima u nordijskim, te na Palama karling i u Istočnom Novom Sarajevu brzo klizanje.

Kako bi svi ovi poligoni bili spremni za takmičenja, Vlada Srpske obećala je i obezbijedila sredstva od 2,5 miliona maraka kojima će raspolagati OC Јahorina.

"Svake godine Vlada izdvoji određena sredstva za OC, upravo za obnavljanje i uređenje skijaških staza na Јahorini, tako da oni imaju izvođače koji to standardno rade, a razlog je da se to brže odradi, jer građevinska sezona polako izmiče", ističe ministar Omladine porodice i sporta Vlade Republike Srpske Јasmina Davidović.

Grad Istočno Sarajevo kao jedan od organizatora ove sportske manifestacije takođe je obezbijedio sredstva od oko 500.000 maraka.

"Možemo sustići neko izgubljeno vrijeme i svi ćemo zajedno u narednim mjesecima naći način da osposobimo i pripremimimo sva borilišta, i pokazaćemo da imamo sposobnost organizacije velikih takmičenja", rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

I u EЈOF-u kažu da su ovo značajna ulaganja u infrastrukturu, te da će sva borilišta biti spremna za takmičenja u punom kapacitetu.

"Ova podrška je zaista značajna, pogotovo u segmentu infrastrukture, zato što su radovi na borilištima preduslov za dobru organizaciju, i zaista možemo reći da smo dobili pravi vjetar u leđa", naglašava direktor EЈOF-a Senahid Godinjak.

Evropski zimski festival mladih održava se od 9. do 16. februara 2019. godine, a najavljeno je učešće preko 1.500 takmičara.