latinica  ћирилица
13/08/2018 |  10:42 | Autor: SRNA

Moskva za rješenje za Kosmet koje je prihvatljivo za srpski narod

Rusija će povodom rješavanja pitanja Kosova i Metohije s poštovanjem prihvatiti ono što je prihvatljivo za narod Srbije, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Govoreći o razgraničenju Srba i Albanaca na Kosmetu, Zaharova je istakla da treba uzeti u obzir razumijevanje nacionalnih interesa naroda Srbije.

"Ono što će biti prihvatljivo za narod Srbije vezano za ovakvo pitanje, to će biti sa naše strane sa poštovanjem prihvaćeno. Ali, pitanje je šta će biti korisno za narod Srbije", rekla je Zaharova za RTS.

Ona je podsjetila da je prošlo 10 godina od trenutka kada su Kosovo otcijepili od Srbije, više od 100 evropskih uglavnom zapadnih zemalja priznali su ovu zemlju, od čega 10 najbogatijih u svijetu, i pomagali mu finansijski i politički 10 godina.

"Tamo /u Kosovo/ su pumpali veliki novac i šta su dobili - ništa nije ispalo. Kako je bila crna rupa i ostala je crna rupa, a ranije su pričali da je Srbija kriva za to što Kosovo tako loše živi", istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da je nemoguće graditi budućnost na lažima, dodavši da je tako bila građena budućnost Kosova, na lažima, na kršenju međunarodnog prava.

"Onda ćete se sjetiti da je to bila nepravda džinovskih razmjera koji su pokušali da šire naši američki partneri kada su rekli svijetu da su Kosovo odvojili na osnovu referenduma. Znate da referenduma nije bilo, ali svi smatraju da je to apsolutno zakonito. Nemoguće je graditi budućnost nauštrb života drugih", rekla je Zaharova.

Ona je ponovo negirala da su ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Donald Tramp razgovarali o podjeli Kosova i Metohije, navodeći da su to lažne vijesti kako bi se suprotstavili Srbi i Rusi.

Zaharova je rekla da je stav Rusije prema pitanju Kosova i Metohije tradicionalan, transparentan i dosljedan i da se ne mijenja zbog političkih konjuktura.

Ona je dodala da se stav Rusije zasniva na tri komponente - međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu, poštovanju suvereniteta Srbije, nezavisnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva, te razumijevanju interesa naroda i Srbije kao države.

"Prvo, tu su međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu. Postoji Rezolucija Savjeta bezjednosti UN i tu rezoluciju niko nije ukidao i ona je na snazi, važeća je i one zemlje koje sada više od svih viču o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava - one moraju da se sjećaju toga da Rezolucija 1244 jeste na stolu", kaže Zaharova.

Prema njenim riječima, ako su sve zemlje fokusirane na demokratiju i poštovanje demokratije, potrebno je poštovati suverenitet i nezavisnost Srbije i zakonodavstvo.

Osim toga, navela je ona, ruski stav uzima u obzir i razumijevanje interesa naroda Srbije i Srbije kao države i u tom smislu nacionalnog interesa naroda.

"Iz ove tri komponente gradi se naš dosljedni stav i možete da budete sigurni da ovaj stav neće biti promijenjen", rekla je Zaharova.

Govoreći o posjeti Srbiji, Zaharova je zahvalila srpskom narodu i rukovodstvu Srbije na mogućnosti da boravi u ovoj zemlji.

"Održane su konsultacije u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a imala sam mogućnost da vidim vašu zemlju stvarno, ne preko fotografije, na internetu, preko filmova, Kusturice, već uživo", rekla je Zaharova.

Ona je istakla da je, znajući kroz šta je prošla Srbija, bila impresionirana činjenicom koliko je zemlja uspjela da preživi i da se revitalizuje poslije teških vremena.

"Kad sam se našla u Srbiji i juče u Beogradu, Guči i po cijelom putu, ne bi mi palo na pamet da je zemlja preživjela rat. Doživjela sam dvije emocije, s jedne strane, to je sjećanje na slike iz devedesetih godina /20. vijeka/ i radost za Srbe koji žive sada punim kapacitetom i punim životom, iako problemi postoje", rekla je Zaharova.