latinica  ћирилица
12/08/2018 |  10:11 | Autor: SRNA

Šojgu: Pristup Moskvi sa pozicije nadmoći nije pametna ideja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je, reagujući na nedavnu izjavu njemačkog ministra odbrane Ursule fon der Lejen, da pristup Moskvi putem stava "jedinstva i snage" nije najpametnija ideja, podsjećajući je na dešavanja u Drugom svjetskom ratu zbog kojih bi Berlin trebao da bude mnogo mudriji.
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Sergej Šojgu (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin)

"Otvoreni smo za dijalog. Spremni smo za normalnu saradnju ali ne iz položaja nadmoći", izjavio je Šojgu ruskim medijima.

On je naglasio da je Rusija za mir, ali da neće tolerisati jezik sile.

"Nakon svega što je Njemačka uradila našoj zemlji, mislim da na tu temu ne treba da govore u narednih 200 godina. Neka upitaju djedove o njihovom iskustvu razgovora sa Rusijom sa pozicije nadmoći. Oni im sigurno mogu reći kako to izgleda", napomenuo je Šojgu.

Prema njegovim riječima, NATO, uključujući Njemačku, ne mogu da se suoče sa realnošću da se Rusija na svjetsku scenu vratila kao nezavisni igrač sa snažnom i moćnom vojnom snagom.

"Ne prijetimo nikome, niti želimo da počnemo rat, ali ruski predsjednik Vladimir putin preduzima mjere bez presedana kako bi bili sigurni da je vojska u potpunosti spremna za bilo kakvo iznenađenje", kaže Šojgu.

On je napomenuo da se čini ogroman posao kako bi se obnovila snaga vojske i da je prošlo vrijeme kada nije bilo sredstava ili vremena za vojsku.