latinica  ћирилица
11/08/2018 |  15:46 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Učenici iz Srpske na zasluženom raspustu u Grčkoj – sa njima je bila i naša ekipa

Iz Srpske 250 mališana, dobilo je priliku da dane ljetnjeg raspusta provedu u kompleksu manastira Svete Lidije u Asprovalti, u Grčkoj.

Druga grupa tamo je do 19 avgusta, a njihov boravak kao još jedan dokaz grčko-srpskog prijateljstva objektivom bilježi i naša ekipa.

1.025 kilometara udaljena Asprovalta, Banjaluci i Republici Srpskoj nikad nije bila bliža. Upravo tu je, u manastriu Svete Lidije, smještena treća grupa osnovaca iz Srpske. Pod "Šumama kruna" kako se zovu brda iznad, u po humanom radu nadaleko poznatom ženskom manastiru, smješteno je 50 djevojčica iz Srpske.

Učesnice su uglavnom iz banjalučke Osnovne škole "Miloš Crnjanski", ali zahvaljujući uspjehu na takmičenju iz vjeronauke, priliku za boravak u Grčkoj dobile su i učenice iz drugih gradova Srpske.

Posjeta đaka iz Srpske manastiru Svete Lidije ove godine može se smatrati i simboličnom.

U impozantnom objektu iznad Asprovalte organizovana je jedna od najvećih humanitarnih ustanova u Grčkoj. Nažalost Srpskom narodu, malo je poznat doprinos sestara ovog manastira. Naime, teških ratnih godina, hiljade mališana iz Republike Srpske i Srbije upravo ovdje su, bar na kratko, pronalazili bijeg od teške svakodnevice. To pravilo postalo je prava mala tradicija, koja je trajala sve do 2008. godine. Sada postoji namjera za njenom obnovom.

Pored izuzetnog gostoprimstva, ka srpskom narodu ratnih godina iz ovog manastira polazili su konvoji pomoći, u njemu su nalaženi donatori i hranitelji za ratnu siročad, obezbjeđivane su stipendije učenicima, zbrinjavani su ratnici.

Oživljavanje tradicije i omogućavanje ljetnjeg raspusta za pamćenje za djecu iz socijalno ugroženih porodica i za one sa izuzetnim uspjesima jedan je od najvećih uspjeha Predstavništva Republike Srpske u Solunu.

Pored druženja, osnovci iz Srpske u Asprovalti mogu da dobiju i najbolji dokaz neraskidivosti srpsko-grčkih veza - i to kroz upoznavanje vjerskih i kulturno-umjetničkih spomenika. Uz ostalo jedna od najznačajnijih lokacija koje su vidjeli je i Sveta Gora.

Uz djecu dio projekta je i nastavno i stručno osoblje. Uz odmor, u Asprovalti, učenice iz Srpske podjelom dnevnih obaveza uče se i odgovornosti. Inače, ovo mjesto u sjevernog Grčkoj jedno je od, među Srbima, najpopularnijih ljetovališta. Od ukupnog broja turista prošle godine 80 odsto činili su Srbi, a u Asprovalti ih je toliko da su i Grci progovorili srpski.

Opštirnije pogledajte u prilogu.