latinica  ћирилица
11/08/2018 |  12:48 | Autor: RTS

Makedonija podijeljena čeka referendum

Referendum o promeni imena Makedonije, koji je uslov za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, zakazan za 30. septembar, podijelio je zemlju. Pojedini, za sada ne i glavna opoziciona partija VMRO-DPMNE, pozivaju na bojkot.
Makedonija (Ilustracija) - Foto: ilustracija
Makedonija (Ilustracija)Foto: ilustracija

Vlasti, sa druge strane, u prilog ide prvo ispitivanje javnog mnjenja, prema kojem dogovor sa Grčkom podržava 41,5 odsto građana.

Osim za i protiv, odgovor građana na dogovor Skoplja i Atine je i bojkot. Pod sloganom "Makedonija bojkotuje" kampanju je počelo 28 partija, organizacija i inicijativa.

 "Referendumsko pitanje je prevara. Pitanje su napravili sami bez dogovora s opozicijom. Ima više pitanja. Pitaju da li prihvatate dogovor Makedonije i Grčke, nema takvog dogovora, dogovor je između Helenske republike i druge strane. Mi smo bezimeni", smatra analitičar Risto Nikovski.

Građani su, prema prvim ispitivanjima, voljni sa izađu i glasaju. Ali, susreću se sa kontradikcijom u najavi: iako je referendum konsultativan – tj. neophodno je da izađe 50+1 odsto građana, što je manje nego kod obavezujućeg – odluka građana, kako je vlast najavila, će ih obavezati.

"U slučaju da ishod referenduma bude pozitivan na strani vlasti, ne vjerujem da će opozicione stranke pa ni VMRO praviti otpor, jer bi se suprotstavile demokratiji, stavu većine", ukazuje Mitko Arnaudov, urednik spoljne rubrike Srpske ekonomije.

Bez obzira na ishod, Makedonija će morati da mijenja i ustav.

"Sada vladajuća većina ima obezbijeđena 72 glasa. Da su se dogovorili oko pitanja, mogla se očekivati i podrška VMRO, oni su htjeli da se EU i NATO ne pominju u pitanju, teško je sada očekivati podršku partija sa ovakvim pitanjima. I VMRO treba da odluči da li će u kampanju protiv ili bojkot", navodi analitičar Aleksandar Kržalovski.

"Ako građani ne donesu odluku, nastavljaju institucije. Ne prejudiciram kako će parlament da glasa, mogu svih 120 da glasaju za ili protiv ili da budu podijeljeni", napominje premijer Zoran Zaev.

Dogovor ne prihvata ni predsjednik zemlje. Makedonci podijeljeni, a većina Albanaca ga podržava.

"Ne prihvatam grčki dogovor koji je na štetu nacionalnog identiteta. Neće me pokolebati različiti pritisci, ostajem dosljedan svom principijelnom stavu. Istovremeno, pozivam da se ne zloupotrebljavaju naši strateški ciljevi - EU i NATO ne smiju da budu alibi za dogovor", poručuje makedonski predsjednik Đorđe Ivanov.

Negativan ishod referenduma – bilo da izlaznost bude mala ili odgovor negativan – Makedoniju vodi u proces prevremenih parlamentarnih izbora. Izbori za predsjednika su u martu sljedeće godine. U drugom slučaju, postaje Republika Sjeverna Makedonija.