latinica  ћирилица
11/08/2018 |  12:20 ⇒ 12/08/2018 | 10:58 | Autor: RTRS

SNSD: Ne damo ni pedalj Srpske

SNSD je uvijek bio prvenstveno rukovođen idejom zaštite Republike Srpske i nikada neće dozvoliti da se i pedalj njene teritorije izdvoji, oduzme ili uknjiži na bilo koga osim na Srpsku.
SNSD Milorad Dodik - Foto: RTRS
SNSD Milorad DodikFoto: RTRS

"Upravo zato smo, za razliku od Saveza za promjene u kojem nisu smjeli uvrijediti svoje zaštitnike i nalogodavce iz Sarajeva i dijela međunarodne zajednice, u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasali za Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske, kako ne bismo dozvolili da se vojna imovina uknjiži na BiH, koja po Dejtonskom sporazumu nema teritoriju", saopšteno je danas iz SNSD-a.

Da su u Savezu za promjene mislili ozbiljno o zaštiti imovine i teritorije Republike Srpske, smatraju u SNSD-u, tom prilikom bi pokazali ozbiljnost i odgovornost prema Republici i zajedno sa poslanicima iz koalicije SNSD, DNS, SP podržali i glasali za Rezoluciju.

"Umjesto toga, oni su sa pištaljkama u ustima pokušavali blokirati Skupštinu, učinivši sve što je bilo u njihovoj moći, da umjesto jedinstva iz Srpske ode slika haosa", podsjeća se u saopštenju.

U SNSD-u navode da je takozvano hrvatsko pitanje u BiH definisano Vašingtonskim sporazumom, kojim je i nastala Federacija BiH /FBiH/, a stav ove partije je da Hrvati i Bošnjaci svoja pitanja u BiH mogu rješavati isključivo eventualnom promjenom tog sporazuma, odnosno na teritoriji današnje FBiH.

"Simptomatično je da stranke Saveza za promjene o ovom pitanju imaju identičan stav onom bošnjačkih stranaka iz Sarajeva, u kojim kažu da su pitanje Hrvata već `riješili` i da im je ostala još samo Republika Srpska. Možemo poručiti, kako bošnjačkim strankama iz Sarajeva, tako i njihovim partnerima iz Saveza za promjene, da im ne pada na pamet da diraju u Republiku Srpsku, koja će uvijek ostati jedinstvena, nedjeljiva i slobodna", dodaje se u saopštenju.