latinica  ћирилица
10/08/2018 |  14:56 | Autor: SRNA

HE "Bočac dva" na mreži od 1. septembra

Hidroelektrana "Bočac dva" trebalo bi da od 1. septembra bude na mreži, a, prema procjeni ekonomskih studija, postaće isplativa već za šest i po godina, izjavio je danas direktor Zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu, Nedeljko Kesić.
Nedeljko Kesić - Foto: RTRS
Nedeljko KesićFoto: RTRS

- HE "Bočac dva" juče je puštena u "mokru probu" i spremna je za puštanje u rad. Riječ je o vrlo kvalitetnoj hidroelektrani sa dva potopljena agregata od pet megavata instalisane snage, oko 43 gigavat časa električne energije - rekao je Kesić.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa projektnim rješenjima u vezi izgradnje HE "Krupa niska" i kakav će biti stav preduzeća s obzirom na to da se Savjet mjesne zajednice Krupe na Vrbasu izjasnio protiv izgradnje, Kesić je rekao da uvažava sve institucije, od mjesne zajednice pa naviše, koje učestvuju u izgradnji hidroelektrana.

- Održao sam nekoliko sastanaka s ciljem da damo objašnjenja o izgradnji tih hidroelektrana. Moram da kažem da je i bivša Јugoslavija donosila odgovarajuće planove energetske održivosti zemlje, tako i sada, poslije raspada njenog raspada, sve republike imaju svoje energetske planove i prostorne planove za izgradnju hidro, termo i vjetro elektrana - rekao je Kesić.

Na pitanje šta uraditi ako se Savjet mjesne zajednice Krupa na Vrbasu protivi, Kesić je rekao da je taj savjet jedna od institucija koja učestvuje u tome, te da su saglasnost dali savjet mjesne zajednice Krmine, Agino Selo i Bočac.

- Imamo idejni projekat za izgradnju HE "Krupa niska", imamo studiju uticaja na životnu sredinu, imamo svu potrebnu dokumentaciju. Ukoliko nadležne institucije kažu da ne treba graditi HE "Krupa niska", nećemo je ni graditi, a ukoliko nadležne institucije koje treba da učestvuju u donošenju odluka kažu da treba graditi i dobijemo koncesiju, zavisno preduzeće kao javna kompanija u vlasništvu Vlade Republike Srpske će tu hidroelektranu i graditi - kaže Kesić.

On kaže da sve elektrane imaju svoje prednosti i mane.

- S obzirom na to da zapadni dio Srpske troši 52 odsto ukupne električne energije od proizvedene u Republici Srpskoj, a trenutno proizvodi samo pet odsto, to je "Bočac jedan" koja je izgrađena 1981. godine, moramo ovdje da obezbijedimo energetsku stabilnost električnom energijom, što smo pokušali kroz promjenu prostornog plana - rekao je Kesić.

Kesić je precizirao da nema više velike HE "Banjaluka visoka", ni HE "Krupa" koja je predviđena ranijim prostornim planovima, već su sada predviđene tri manje hidroelektrane koje bi trebalo pospješe snabdijevanje zapadnog dijela Republike Srpske da bude sigurnije i energetski nezavisno.