latinica  ћирилица
10/08/2018 |  10:12 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Kecmanović: Naoružavaju se samo Bošnjaci, a cijevi uperene na komšije

Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nevješto sakriva da namjenska industrija BiH, koja je uglavnom i locirana u Federaciji BiH, naoružava samo muslimane /Bošnjake/ i da su "cijevi uperene na komšije".
Nenad Kecmanović (foto: politika.rs) -
Nenad Kecmanović (foto: politika.rs)

Kecmanović ocjenjuje da je u Izetbegovićevoj izjavi da BiH nema para da može pratiti modernizaciju oružanih snaga Srbije i Hrvatske, ali da je namjenska industrija BiH već takva da se "nikad više ne može desiti 1992. godina" sporno, prije svega, to što Izetbegović pravi poređenje u naoružavanju sa Srbijom i Hrvatskom, kao da mu sa obje strane prijeti opasnost, pa ga brine neravnoteža snaga.

"Srbija je u `Partnerstvu za mir`, kao i BiH, Hrvatska - čak članica NATO-a koji je, je l` da, isključivo odbrambeni vojni savez, te Bakir čezne za BiH u alijansi. Elem, mogao bi da računa da će i jedan i drugi susjed da brani BiH, tim više što u njoj imaju brojne sunarodnike. Izetbegović junior, naprotiv, na Drini i Uni vidi bar potencijalne neprijatelje", navodi Kecmanović za "Politiku".

Kecmanović kaže i da Bakir, kao usput, pominje da je oružje namijenjeno "patriotima BiH".

"Koji su mu sad pa ti? Njegov babo Alija se `92, uz pomoć zapadne diplomatije i globalnih medija predstavljao kao `predsjednik svih Bosanaca i Hercegovaca` i istovremeno komandovao jednom od tri vojske koje su se krvavo tukle na stotinjak metara oko njega, a širom BiH. Sada Alijin sin ponavlja priču od prije 25 godina o `patriotima BiH` na koju se više bezmalo niko ne prima ni spolja, niti iznutra. Danas je baram svima jasno da postoje patriote Republike Srpske, patriote `Herceg Bosne`, a da su patriote BiH praktično isključivo Bošnjaci", naglašava Kecmanović.

Prema njegovim riječima, ni Republika Srpska, niti "Herceg Bosna" ne pokazuju ama baš nikakve pretenzije na bošnjačke kantone, dok Bošnjaci ne kriju da cijelu BiH vide kao svoju.

"Elem, cijevi su uperene na komšije i Bakir se još ljuti što u Banjaluci i u Mostaru nemaju razumijevanja. Bakirova naivna obmana nije bezazlena. Ako se naoružavanje Bošnjaka poveže sa ranijim falsifikatom potpisa, po kojem su Bošnjaci prešli 50 odsto, te najnovijom opasnom tezom Muhameda Filipovića, koju već ponavljaju Јasmin Agić, Senadin Lavić i drugi da je `konstitutivnost Srba i Hrvata u BiH-glupost` onda... Takva politika starog Izetbegovića već je jednom izazvala građanski rat u BiH", ukazao Kecmanović.