latinica  ћирилица
19/07/2018 |  20:47 | Autor: TANЈUG

Lavrov otkazao posjetu Atini

Nema svrhe da ruski ministar spoljnih poslova Segej Lavrov dolazi u posjetu Grčkoj s obzirom na trenutne okolnosti, izjavio je ruski ambasador u Atini Andrej Maslov, a grčke diplomate su poručile da je Lavrov ipak dobrodošao.
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev) -
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev)

List Katimerini, takođe, navodi da je Moskva potvrdila da će protjerati grčke diplomate, ne navodeći, međutim, kada i koliko diplomata iz Grčke će morati da napusti Rusiju. Tu vijest je ruskoj agenciji Tas potvrdio ruski ambasador u Atini Andrej Maslov.

- Mislim da u trenutnoj situaciji nema poente, makar kada je u pitanju raniji dogovor, pošto je posjeta trebalo da se dogodi u septembru. Prerano je govoriti tome dok se situacija ne razriješi - istakao je Maslov.

Prema njegovim riječima, Lavrov je dobio poziv da posjeti Grčku, ali "ga još nije prihvatio, tako da je teško predvidjeti dalja dešavanja".

Maslov je takođe kazao da će Rusija protjerati grčke diplomate, a datumi njihovog protjerivanja i tačan broj diplomata su još nepoznati.

- Mi smo već rekli da će uslijediti recipročne mjere. Ne znam kada, ko, ni tačan broj, ali naravno, u skladu sa postojećom praksom, biće kontramjera - rekao je Maslov.

Lavrov je, kako je ranije najavljivano, trebao da posjeti Grčku početkom jeseni.

Atina je odlučila da protjera dvojicu ruskih diplomata zbog navodnog pokušaja podmićivanja grčkih zvaničnika "radi dobijanja informacija i podrivanja sporazuma o imenu Makedonije", javio je ranije Katimerini.

Pozivajući se na diplomatske izvore, list tvrdi da su Rusi navodno na razne načine pokušali da "prošire svoj uticaj u Grčkoj", između ostalog i miješanjem u aktivnosti Carskog društva hrišćanskih Palestinaca.