latinica  ћирилица
19/07/2018 |  19:48 ⇒ 20/07/2018 | 08:15 | Autor: RTRS

Zašto je zaćutao Dragan Mektić!?

U Sarajevu je danas trebalo da bude održan redovan sedmični sastanak Operativnog štaba za pitanje migracija. Prema svemu sudeći, ta višesedmična praksa je prekinuta.

Direktori bezbjednosnih bh. agencija, koje smo kontaktirali, tvrde kako su iz Operativnog štaba neobjašnjivo isključeni i da su njihovo mjesto "preuzeli" kadrovi odani Draganu Mektiću. Uz to, Mektić svoje javno obećanje da će građane BiH redovno informisati o migrantskoj krizi, već danima gazi, jer mu se, kaže, ne sviđa izvještavanje pojedinaca i pojedinih medijskih kuća o toj temi.

Istovremeno sa ministarskim ustoličenjem, započeo je i estradni dio Mektićeve karijere. On je apsolutni rekorder među ministrima svih saziva po broju održanih, redovnih i vanrednih, jednočasovnih ili koji minut kraćih pres konferencija - osam za mjesec - njegov je teško oborivi rekord. Miješao se u sve i kritikovao svakoga. Pred kamerama je komentarisao koncerte, legalizaciju kanabisa u medicinski svrhe, rad novinara, sudija, tužilaca, građevinskih radnika, političara...primjedbovao i na njihov izgled, iščitavao ljekarske nalaze, pokazivao telefonske prepiske...

Devastirano se samo verbalno "borio" protiv kriminala i korupcije, davao jalova – nikad realizovana obećanja i "impresivnim" vokabularom uveseljavao, bar na početku estradne karijere, dio publikuma. Njegovi istupi, odavno već viralni, postajali su dnevni i sedmični "hitovi". Ali, onda je Mektić utihnuo.

Mektić je 3. jula izjavio: "Odbiću da govorim zato što svaki put kada govorim o migracijama Radio-televizija Republike Srpske i ATV ne prenesu nijednu jedinu moju rečenicu, nego samo napišu svoj tekst koji nema veze sa onim što sam ja rekao".

Da li je Mektića "zaboljelo" što je RTRS ukazivao da se, primjera radi, njegova statistika o migrantima i statistika njegovog zamjenika Mije Krešića sa terena umnogome razlikuju. To što smo dokumentovali krivce za nedostajuće graničare, jer su ministarskim ladicama mjesecima skrivene nepotpisane odluke o opremanju Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, koja bi te graničare trebalo da osposobi. To što smo podsjećali na višegodišnja jalova obećanja kako je BiH spremna da "primi" migrante ili višemjesečna, kako će kasrana Ušivak kod Hadžića i objekat Agrokomerca "za desetak dana" primiti prve migrante, a objekti još zjape prazni. Ili možda to što smo dokazali kako je poturao bajate i po mnogo čemu neupotrebljive akcione planove o migrantskoj krizi! Ili...!? Zbog redovnog "osvježavanja" ministrove memorije, on je dragocjene minute svakog svog medijskog nastupa redovno i prizemno rezervisao upravo za RTRS. Ali, eto "predstavu" iz pres-sala premjestio je u hodnike! I ne samo to - promijenio je i razloge "tihovanja" - za samo 15 dana. Umjesto RTRS-a i ATV-a od juče su mu krivci "pojedinci"!

Mektić je juče naveo"...Rekao sam kad sam prolazio neću i zašto neću - zbog pojedinaca neću!"

No, prethodno se Mektić "naljutio" na cijelu Evropsku uniju, jer nije htjela migrante tik uz svoju granicu. I zato što je Brisel odbio da obećanu novčanu pomoć uplaćuje na račune korumpiranih bh. institucija! "Ljutio" se i na lokalnu vlast u Unsko-sanskom kantonu jer su se, gle čuda, usprotivili smještaju hiljada bezimenih migranata sumnjive prošlosti i još sumnjivijih namjera, u svom dvorištu. I na bh. poslanike jer su mu postavljali "neugodna" pitanja. Ljutio se! I bježao!

- Govorili ste prije pola godine, gospodine ministre, nemojte izlaziti, da je sigurnosna situacija dobra, govorili ste, a sad kažete da ne možete nadzirati ništa - rekao je  Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ u Predstavničkom domu PS BiH. 

Podsjećanja radi, dok je iz teretane i fitnes centara poručivao kako je, valjda fizički, spreman za bezbjednosne i druge izazove, Mektić se nije srdio. Tu osebujnost počeo je da ispoljava tek kada su migrantski šatori nekotrolisano počeli da niču. Žarko Papić – dilemu nema. Nije je imao ni tokom Mektićevih stendap nastupa. Konstantno kritikujući pravosuđe, nije Mektić priželjkivao pravnu državu, već kontrolu nad pravosudnim sistemom.

- Suočen s problemom iz sopstvenog resora u koji se uopšte nije miješao, onda dođe migrantska kriza na kojoj se pokaže da je on nespretan, nesposoban da rješava bilo koji ozbiljan problem. Iz toga on, iz toga što je nikakav ministar, slijedi loše ponašanje prema novinarima – to je frustracija i kukavičluk - ocjenjuje analitičar Žarko Papić.

Zvati se ministrom i zaista biti ministar, nije isto, podsjeća naprasno srditog Mektića i Nikola Špirić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH. I upozorava ga da je dužan javnost da informiše o pitanjima iz resora koji su od interesa za građane i društvo u cjelini.

- Kao da su mediji doveli migrante u BiH i kao da su oni odgovorni za migrantsku krizu!? Ali, šta ćete? U ovakvoj zemlji kakva je BiH, čak i Dragan Mektić se zove ministrom! - kaže Špirić.

A da li će utihnuli ministar progovoriti do 26. jula!? Ako ne novinarima, moraće tada bar ogorčenim i nezvanim gostima iz Unsko-sanskog kantona odgovarati na pitanja o migrantima! I moraće kad-tad ljubimac stranih ambasada po Sarajevu da se "probudi" iz paralelnog svijeta!