latinica  ћирилица
19/07/2018 |  19:11 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Nazire li se kraj haosu u vezi sa izbornim zakonodavstvom?

Da se bošnjačko-hrvatskom haosu, u vezi sa izbornim zakonodavstvom, ne nazire kraj, i da se umjesto rješenja, ide u sve veći razdor, potvrdila je i današnja sjednica federalnog Doma naroda. Vanredno zasjedanje, na kojem je trebalo da bude razmatran prijedlog bošnjačkih stranaka o izbornim jedinicama i broju mandata federalnog parlamenta, nije ni održano.

U federalnom Domu naroda danas potpuno rasulo. Umjesto u 13 časova za kada je zakazana, sjednica je nakon skoro četiri puna časa formalno i otkazana zbog nedostatka kvoruma.

Bošnjački delegati odbili su da se pojave na zasjedanju, jer im je zasmetalo to što je zamjenik predsjedavajuće Drago Puzigaća iz reda srpskog naroda podržao predsjedavajuću Lidiju Bradaru iz HDZ-a da je riječ o prijedlogu zakona koji je destruktivan po vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda.

Nije mnogo trebalo da Klub Srba u kojem većinu, kako je poznato imaju delegati SDP-a, zatraži smjenu Puzigaće koji je iz SNSD-a. Pa zato valjda i ne čudi to što je upravo to najavljeno iz bošnjačkog kluba koji očigledno zna kako će se dalje ponašati srpski.

Iz hrvatskog kluba ističu da ovaj potez nije politički korektan i da će pokušati da zaštite Puzigaću.

Stavovi o spornom zakonu ostaju isti – za Sarajevo rješenje, za Hrvate pokušaj izigravanja presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić.

Kako će se dalje odvijati stvari trebalo bi da bude jasnije sljedeće sedmice za kada je zakazana redovna sjednica federalnog Doma naroda. Da li će biti i vanredne ostaje da se vidi.