latinica  ћирилица
19/07/2018 |  18:42 | Autor: TANЈUG

Krešimir Macan "žrtva" Tompsonovog "državnog udara"?

Stručnjak za odnose s medijima i političke komunikacije Krešimir Macan više nije specijalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za strateško komuniciranje.
Banski dvori u Zagrebu (foto:novilist.hr) -
Banski dvori u Zagrebu (foto:novilist.hr)

U šturom saopštenju hrvatske vlade navedeno je da je Macan razriješen odlukom premijera na lični zahtjev.

Inače, Macan se kao premijerov savjetnik posljednji put oglasio na dan dočeka hrvatskih fudbalera iz Rusije.

Njih je u Zagrebu dočekala masa ljudi obučena u crveno-bijele "kockaste" dresove, ali je, prema ocjeni dijela javnosti, pojavljivanje Tompsona koji u svojim pjesmama veliča ustaštvo, ostavilo "veliku mrlju" na taj, inače, spektaklularan doček.

Macan je u svojim komentarima na tviteru doček nazvao "državnim udarom, koji nije uspio", a onda su se mnogi zapitali da li on to govori kao službeni premijerov portparol, u ime premijera, vlade ili u svoje lično ime.

Tviter je neko vrijeme gorio od konstatacija da "nazvati Marka Perkovića Tompsona "mekim ustaškim državnim udarom" je "pucanj u nogu" , kao i pitanja ima li neko ko radi kao posebni savjetnik premijera pravo na lični stav i može li tek tako nekoga da nazove "marginalnom grupom", koja je pokušala da izazove "meki državni udar".

Mnogi su pitali i da li će se Vlada i Plenkovića distancirati Macana.

Možda je današnja vladina odluka upravo odgovor na sva ta pitanja.

Kada je Macan krajem prošle godine postavljen na to mjesto, takva odluka je izazvala veliku pažnju regionalnih medija jer je riječ o stručnjaku za medije koji je bio angažovan u raznim vladama - od Slovenije do Makedonije, a 2016. vodio je kampanju tadašnjeg lidera DS Bojana Pajtića.

Bio je angažovan u timu Franje Tuđmana, ali i i Ivice Račana i Ive Јosipovića.