latinica  ћирилица
19/07/2018 |  16:20 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Formirana jedinstvena baza podataka o zločinima terorističke OVK

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je formirana jedinstvena baza podataka o svim zločinima terorističke OVK, te da ona nije selektivna u odnosu na nacionalnu pripadnost žrtava.
Srbi ubijeni na Kosmetu (foto:in4s.net) -
Srbi ubijeni na Kosmetu (foto:in4s.net)

On je na sastanku sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslavom Јenčom rekao da je civilizacijsko dostignuće saznati istinu o ubijenim i nestalim licima tokom sukoba na Kosmetu i rasvijetliti njihovu sudbinu, te da će radna grupa prikupljati sve činjenice i dokaze i dostavljati ih nadležnim organima.

Drecun je naglasio da je Srbija opredijeljena da se kosmetski problem rješava isključivo mirnim putem, ali da neće dozvoliti nasilje nad srpskim narodom na Kosmetu, kao što ne prihvata ni formiranje bilo kakvih oružanih albanskih formacija koje bi mogle da budu upotrebljene protiv srpskog naroda.

On je ponovio da je za Srbiju jedini važeći međunarodni dokument Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, ocijenivši da su sadašnji izveštaji UN o stanju na Kosovu i Metohiju objektivniji u odnosu na raniji period, prenosi Sputnjik.

Јenča je pozdravio dobru saradnju Odbora za KiM i Kancelarije UN u Beogradu i zahvalio na doprinosu Srbije radu UN.

On se zanimao za rezultat unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji je vođen u Srbiji i pozdravio stav Beograda da se samo dijalogom može doći do održivog rješenja, čemu UN, kako je rekao daje svoju podršku.